Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Részvénytársaság lesz az OEP

Vágólapra másolva!
Akár az egy-, akár a több-biztosítós egészségügyi rendszer mellett dönt a kormány, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mindenképp részvénytársasággá alakul, derül ki egy, a Népszabadsághoz került tervezetből. Ez először állami tulajdonban lenne, utána pedig privatizálhatnák.
Vágólapra másolva!

A szaktárca és az üzleti biztosítók képviselői dolgoznak a jogszabály-tervezeteken. Bármely forgatókönyv mellett is döntenek a koalíciós pártok, a munkaanyagból kiderül, hogy az OEP zártkörű részvénytársasággá alakul. Egyetlen tulajdonosa az állam lenne. Az OEP-részvénytársasággá alakítása melletti érv, hogy így rugalmasabban szelektálhatna a szolgáltatások között, valamint az is, hogy így később könnyebben privatizálható.

Amennyiben a több-biztosítós modell mellett döntenek, az üzleti biztosítók piacra lépésének kezdetén az OEP Zrt. feladata lenne a piaci kudarcok korrigálása, a tönkrement biztosítók ügyfeleinek ellátása.

A javaslat szerint a közfinanszírozott piacra lépő magán-egészségbiztosító céget minimálisan 200 millió forintos tőkével lehet bejegyeztetni.

Ha a több-biztosítós rendszert vezetik be, a magánbiztosítók teljeskörűen szervezhetnék a hozzájuk belépők ellátását, az állam által finanszírozott feladatok költségeit utóbb számlázhatnák. Egy-egy üzleti biztosítóhoz minimum 100 ezer, maximum 2 millió ember tartozhatna. A biztosítottak egyéni számlájáról maximum négy százalékot fordíthatna működési költségekre a biztosító. Ez valamivel nagyobb összeg, mint amennyit jelenleg az OEP önmagára költ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről