Terv fölötti profit a paksi atomerőműnél

Vágólapra másolva!
Bár a paksi atomerőmű tavaly kevesebb villamos energiát termelt, mint 2005-ben, az még így is több a tervezettnél, és az adózott nyeresége is több lett a tervezettnél. A hatékonyság növelésével tavaly 2 milliárd forintot takarított meg a társaság az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2,8 milliárd forint adózott nyereséggel zárta a 2006-os évet, ami 7,7 százalékkal több a tervezettnél - közölte Kovács József, a társaság vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A múlt évi nyereség 200 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábbit. A villamos energia értékesítéséből származó árbevétel elérte a 110 milliárd forintot az egy évvel korábbi 108,3 milliárd forinttal szemben. A múlt évi árbevétel 0,2 százalékkal haladta meg a tervezettet.

A villamosenergia-termelés az elmúlt évben 0,8 százalékkal volt több a tervezettnél, és 13 460,9 gigawattórát tett ki. Egy évvel korábban, 2005-ben az erőmű valamivel több, 13 834 gigawattóra villamos energiát termelt. Akkor egy kilowattóra villamos energiára 8,32 forint árbevétel jutott, tavaly pedig 8,69 forint. Jelenleg a szabadpiacon egy kilowattóra villamos energia ára 11,3-15,1 forint között van.

A Paksi Atomerőmű közvetlenül nem lép ki a szabadpiacra a teljes piacnyitás után, kereskedelmi jogosítványa ugyanis a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalatának van. Arról viszont tulajdonosi döntés van - mondta Molnár Károly igazgatósági elnök -, hogy a mérsékelt lakossági áramár megtartása érdekében a Pakson előállított villamos energia a lakosságot szolgálja ki. Az idei tervekről még korai beszélni - mondta Kovács József vezérigazgató, hozzátéve: annyi biztos, hogy a társaság az előző évihez képest növeli termelését, és ennek eredményeként a múlt évi adózás előtti eredmény idén megduplázódik.

Tavaly három hónapig állt a négy blokk közül a kettes blokk, és nagyjavítást végeztek a 4-es erőművi blokkon, amivel együtt a teljesítményét is növelték 8 százalékkal 500 megawattra. Tavaly az 1-es blokk 90,8 százalék, a 3-as blokk 93,1 százalékos kihasználtsággal üzemelt. A kettes blokk kihasználtsága - a sérült fűtőelemek eltávolítása okán történt hosszú leállás miatt 62 százalék volt, míg a 4-es blokk kihasználtsága - a nagyjavítás miatt - megközelítette a 83,7 százalékot. Idén az 1-es blokkon is elvégzik a teljesítmény növelését, ami szintén hozzájárul a termelés bővítéséhez. A másik két blokk teljesítménynövelése 2009-ig valósul meg, és ennek összes költsége közel 5 milliárd forint. Ezzel az erőmű kapacitása eléri a 2000 megawattot.

A Paksi Atomerőmű Zrt. évente mintegy 10 milliárd forintot költ a biztonság növelésére és műszaki fejlesztésre - mondta a vezérigazgató. A folyamatoptimalizálás és a gazdasági hatékonyság növelésére indított programok eredményeként tavaly, az előző évhez képest, 2 milliárd forint költséget takarított meg a társaság.

Az erőművi blokkok üzemidejének 30 évvel történő meghosszabbítására szolgáló program kidolgozása az idei év egyik fő feladata, mert ezt 2008 végéig ki kell dolgozni ahhoz, hogy az üzemeltetési engedélyt időben megkapja a társaság. Az üzemidő hosszabbítás hozzájárul majd a paksi költségek csökkenéséhez, mert hosszabb üzemidő miatt csökken az erőműtársaság befizetési kötelezettsége a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba. Tavaly ilyen címen a költségvetési törvény előirányzata szerint több mint 20 milliárd forintot kellett kifizetnie a cégnek. A jelenlegi hatásvizsgálatok alapján a csökkenő befizetési kötelezettség legalább egy forinttal csökkenti majd a paksi villamos energia előállítási költségét.

Az atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés 37,6 százalékát adta tavaly, és a blokkok teljesítménynövelésével is a 38-40 százalékos részesedést szeretné megtartani.