"A pénz beszél - Te is érted?"

Vágólapra másolva!
A fenti címmel, 20 oldalas tájékoztató füzetet adot ki a Magyar Nemzeti Bank azokról a legfontosabb pénzügyi ismeretekről, amelyekkel diákként vagy alkalamzottként előbb-utóbb mindenki találkozik. A 17-18 éveseknek szóló kiadványt idén áprilisban minden, a középfokú oktatásban utolsó évét töltő diák kézhez kapja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a diákok pénzügyi tájékozottságát növelje, és középtávon elérje, hogy ez a témakör a kötelező oktatási anyag része legyen. Amíg a diákok nem tanulnak pénzügyi ismereteket, a jegybank minden évben eljuttatja tájékoztató füzetét a végzős középiskolásokhoz.

A kiadvány tartalma arra a kutatásra épül, amelyet tavaly szeptemberben végeztetett a jegybank a 14-17 és a 18-30 éves korosztály körében. A kutatás megállapításai között szerepelt, hogy a fiatalok jelentős hányada, bár fontosnak és a mindennapi életben elengedhetetlennek tartja a pénzügyi ismereteket, nem igazán érdeklődik iránta.

A 14-17 évesek mindössze 10 százaléka, a 18-30 évesek 20 százaléka érdeklődik a pénzügyi világ hírei, szolgáltatásai iránt. Ennek oka, hogy nem értik a sajátos pénzügyi nyelvezetet, így a pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat sem. Hiányoznak számukra a hiteles, független és megbízható információforrások, sőt gyakran a családtagok sem tudnak segíteni az eligazodásban.

A füzet négy fő fejezetében kitér a bankszámla- és bankkártyahasználat legfontosabb tudnivalóira, a megtakarítások fajtáira és kockázati szintjeire (az állampapíroktól a részvényekig). A hitelek részben felsorolja a legfontosabb hitelfajtákat, kitér a diákhitelre, de megemlíti a devizahitelek veszélyeit is, felhívja a figyelmet arra, mit kell tenni, ha túlságosan sok az adósságunk.

Milyen tantárgyakat, ismereteket tartanak hasznosnak a középiskolások?

Forrás: [origo]

Forrás: Marketing Centrum

A füzet részletesen foglalkozik a nyugdíj-előtakarékosság kérdésével is, mivel az első munkába álláskor a fiatalnak azonnal döntenie kell, melyik nyugdíjpénztárnál helyezi el kötelező megtakarításait. A füzet továbbá felsorolja a legfontosabb tudnivalókat döntéshelyzetben, illetve a független információforrásokra is kitér.

A tájékoztató füzetet a jegybank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Pénzügyminisztérium szakembereivel egyeztetve alakította ki, továbbá kikérte az érintettek, azaz a végzős diákok és tanáraik véleményét is.