Halott elnökök fejével díszítik a dollárt

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökök arcmását ábrázoló egydolláros érméket bocsát ki az Egyesült Államok. A sorozat első, George Washingtont ábrázoló tagjai csütörtökön kerülnek forgalomba.
Vágólapra másolva!

Az új, az amerikai elnökök arcképével díszített egydollárosokat nem csak gyűjtőknek, hanem mindennapi használatra, például különböző automatákba szánják - jelentette be közleményében Edmund C. Moy, az amerikai pénznyomda igazgatója.

Az érméket az elnökség sorrendjében hozzák forgalomba, így idén még John Adams, Thomas Jefferson és James Madison kerül sorra, az utolsó aprókat pedig 2016-ban nyomják majd Gerald R. Forddal. Az élő államfők nem kapnak egydollárost, a sorozattal az amerikai történelem iránti érdeklődést szándékoznak felkelteni - magyarázta az igazgató.

A pénzdarabok mérete, színe és formája semmiben sem tér el a 2000-től használatos aranyszínű Sacagawea-dollároktól, amelyeket a XIX. század elején Lewis és Clark felfedező expedícióját kalauzoló soson indián nő tiszteletére bocsátottak ki.

Az érme élén az "E Pluribus Unum" (Istenben bízunk) idézet fut végig a kibocsátás dátumával és a nyomda jelével, a "fejen" az elnökség idejének feltüntetésével az illető elnök eredeti arcmása tűnik fel, az "íráson" pedig a Szabadság-szobor képével a "United States of America" és az "1 dollar" felirat látható.