Bennfentes kereskedést tárt fel a felügyelet

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete eljárást indított annak megállapítására, hogy bennfentes személyek tiltott bennfentes kereskedelmet folytattak-e a Pannonplast Nyrt. részvényeivel. A pénzügyi hatóság az eljárást hivatalból kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde Zrt (BÉT) 2006. augusztus 28-án, a napi tőzsdezárást követően honlapján közzétette a Pannonplast Nyrt., a kibocsátó vezetésének vagyoni helyzetértékelését. A társaság az értékelés részletes bemutatására másnapra befektetői találkozót szervezett.

A BÉT vezérigazgatójának határozatai alapján a Pannonplast Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését 2006. augusztus 29-én a napi nyitástól 14.00 óráig felfüggesztették. A részvények kereskedését annak visszaállítását követően szinte azonnal 10 percre szüneteltetni kellett, mivel az árfolyam a 10 százalékos limitet átlépve emelkedett.

A vizsgált tranzakciók idején már elkészült a kibocsátó vezetői vagyoni helyzetértékelésnek az a verziója, melyet a későbbiekben materiálisan nem módosítottak.

Eljárása során a felügyelet - a rendelkezésére álló ügyfél- és tanúnyilatkozatok, valamint írásos bizonyítékok felhasználásával - megállapította, hogy a nevezett bennfentes személyek a vizsgált részvénytranzakcióikat megelőzően tudtak a vezetői vagyonértékelés bennfentes információnak tekinthető adatairól.

A felügyelet az eljárása során megállapította a bennfentes kereskedelem tilalmáról szóló előírásának megsértését, és ezért a Pannonplast Nyrt. 3 bennfentes személyét 3-3 millió forint, egyikük közeli hozzátartozóját pedig 18 millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte.