Pannon Flax: 45 milliós veszteség 2006-ban

Vágólapra másolva!
A Pannon-Flax vállalatcsoport konszolidáltan 45 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2006-os évet, míg az előző évben 26 millió forint nyeresége volt - közölte a társaság kedden a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

A csoport árbevétele az előző évhez képest 24,6 százalékkal csökkent, 2,837 milliárd forintot tett ki. A belföldi értékesítés 22,4 százalékkal 1,573 forintra, az export 27,1 százalékkal 1,264 milliárd forintra csökkent. A Pannon-Flax konszolidált üzemi eredménye a 2005. évi 131 millió forintról 763 millió forintra nőtt tavaly. Az anyavállalat üzemi nyeresége 28,5 millió forint, mérleg szerinti nyeresége 31,2 millió forint volt.

A leányvállalatok közül pozitív üzemi eredménye csak a Konflax Kft.-nek volt. A Konflax Kft.-nek a Betonút Szolgáltató és Építő Zrt.-vel szemben fennálló követelésének átruházásával kapcsolatosan 816 millió forint összegű eredménye keletkezett. A Konflax Kft. tavaly márciusban 2 milliárd forintért eladta a lejárt követelést a Terra-Danubia Zrt.-nek. A bevételt az üggyel összefüggésben esedékessé vált kötelezettségek csökkentették.

A csoport üzemi nyereségéhez a jelentés szerint hozzájárult az is, hogy az alacsonyabb értékesítéshez magasabb fedezetű termékösszetétel, valamint jelentős termelékenység- és hatékonyságjavulás kapcsolódott, ami ellensúlyozta a volumencsökkenést. A konszolidált eredményt 808 millió forint pénzügyi veszteség is csökkentette. Ennek legnagyobb része - 804 millió forint - a leányvállalatok birtokában volt és értékesített befektetéseken elszámolt veszteség.

A Pannon-Flax jegyzett tőkéje 2,233 milliárd forint volt, a konszolidált saját tőke értéke 2,965 milliárd forint volt az év végén. A Pannon-Plax részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. A keddi tőzsdenapon 700 forinton kereskedtek a papírral, ez 69 forinttal, csaknem 9 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróárnál. A papír árfolyama az elmúlt egy évben 551 forint és 1.750 forint között mozgott.