Kilenc százalék is lehet év elején az infláció

Vágólapra másolva!
Londoni piaci elemzők szerint nyolc százalék körül alakul majd az éves infláció, amely az első negyedévben kilenc százalék körül tetőzhet. Egyes vélemények szerint ez jó jelzés is lehet a piacoknak, mert arra utal, hogy "a kormány végrehajtja a takarékossági programot".
Vágólapra másolva!

A tizenegy nagy londoni befektetési ház elemzői 7,3-8,0 százalék közötti éves inflációs jóslatokat adtak, 7,65 százalékos átlaggal, a 2007-es évre. Az előrejelzések többsége - nyolc - 7,5 százalék feletti inflációval számolt. Az elemzők csaknem mindegyike hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "óriási" a bizonytalansági tényező a jelenlegi előrejelzésekben, mivel nem lehet pontosan felmérni, hogy a költségvetési intézkedések árhatásai milyen időzítéssel és milyen mértékben szűrődnek át fogyasztói szintre.

Reinhard Cluse, a UBS befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci konzultánsa, aki 7,8 százalékos éves inflációt vár a múlt hónapról, egyenesen azt mondta, hogy "most nagyobb az előrejelzési bizonytalanság, mint eddig bármikor". Cluse szerint a tetőzés márciusban várható 8,6 százalékon.

Londoni bankházak magyar infláció-előrejelzése 2007-re

UBS

7,8 %

Deutsche Bank

7,4 %

Barclays Capital

7,6 %

HSBC

7,8 %

Dresdener Kleinwort

7,6 %

Goldman Sachs

8,0 %

BNP Paribas

7,4 %

JP Morgan

7,3 %

Bank of America

7,7 %

Merrill Lynch

7,8 %

Intrinseca Research

7,7 %



Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport feltörekvő piaci elemzője, aki 7,8 százalékos 12 havi inflációt vár januárra, úgy fogalmazott: a torzító hatások miatt nem lenne meglepve, ha saját előrejelzése "messze esne" a tényleges adattól. Hozzátette ugyanakkor: mindenképpen a 7-8 százalékos sáv magasabb vége felé várja a múlt havi adatot. Sampson szerint a januári adat "fontos, de nem a sztori vége ... a tetőzés legkorábban februárban, legkésőbb márciusban lesz, 8,3 százalék körül".

Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor a tetőzés mértékét sem egyszerű meghatározni, mivel "egymással versengő árhatások" érvényesülnek, például a támogatások csökkenése miatt emelkedő energiaárak és az egyre alacsonyabb világpiaci üzemanyag-árszint. Arra a kérdésre, hogy ebben a környezetben milyen pénzügypolitikai választ vár, Juliet Sampson azt mondta: még fél százalékpontos kamatemelésre számít, márciusban vagy áprilisban.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerint ugyanakkor az MNB valószínűleg a jelenlegi kamatszinten "vészeli át" az inflációs hullámot. Evans, aki januárra 7,7 százalékos éves fogyasztói inflációt jósolt: jóllehet a drágulási hullám tetőzését 9-9,5 százalék között várja az első negyedév végén, ez "tudvalevőleg átmeneti jelenség", és az év későbbi szakaszában már csökkenni fog az infláció. A BoA vezető londoni elemzője szerint a stabil monetáris kilátás akkor módosulhat, ha tartósabb másodlagos inflációs hatások érvényesülnek, például meredeken emelkedő inflációs vagy béremelési várakozások formájában.

A fokozatosan "egyre inkább galambbá váló" monetáris tanács, valamint az inflációs kiugrás átmenetei jellege miatt azonban reálisan az várható, hogy a jegybanki kamatszint jelenleg nem módosul, és az év második felében fokozatos csökkenésnek indul, mondta Evans. A Bank of America londoni alelnöke szerint a jelenlegi erős inflációgyorsulást akár pozitív jelzésnek is lehet tekinteni, mert arra utal, hogy a kormány végrehajtja takarékossági programját. "Az egyik a másikkal jár", fogalmazott a szakértő.

A BNP Paribas befektetési bankcsoport keddi londoni elemzése szerint - amely 7,4 százalékos 12 havi inflációt jósol januárról - azonban jelenleg elsősorban még a tavaly januári áfa-csökkentésből eredő negatív bázishatás érvényesül az inflációs pályában. A ház februárra további erős gyorsulást vár, amikorra szerinte "a 40 százalékos földgázár-emelkedés", a 4,6 százalékos áramdrágulás és a többi hatósági árintézkedés már teljes mértékben átszűrődik a fogyasztói szintre. Az elemzés szerint az éves összevetésű infláció márciusban "könnyedén tetőzhet akár 9 százalékon is", a forint erősödése és az olaj világpiaci árának csökkenése ellenére.

Adam Slater, az Intrinseca Research független európai feltörekvő piaci előrejelző és elemző cég igazgatója ugyanakkor márciusra 9,6 százalékos inflációs tetőzést jósolt kedden.