Hárommilliárdos nyereség a Rábánál

Vágólapra másolva!
A veszteséges 2005-ös év után tavaly 3,2 milliárd forint nettó eredményt ért el a Rába. A részvények értéke egy év alatt megduplázódott.
Vágólapra másolva!

A Rába csoport tavalyi árbevétele 6,3 százalékkal 50,3 milliárd forintra, üzemi eredménye 2,5 milliárd forinttal 509 millió forintra emelkedett, nettó eredménye pedig 3,24 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4,76 milliárd forintos negatív eredménnyel - közölte a Rába kedden.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült gyorsjelentés alapján a csoport EBITDA-szinten (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtt) 3,2 milliárd forint pozitív eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 600 millió forinttal. Az adózás előtti eredmény megközelítette az 5 milliárd forintot, egy évvel korábban mínusz 5 milliárd forint volt.

A társaság közlése szerint az árbevétel növekedése elsősorban az európai és a FÁK-piacok bővülésének volt köszönhető, míg az eredményjavulást a költségkontrollal és a hatékonyság javulásával, valamint az üzletfejlesztésekkel indokolják.

Az üzemi tevékenység eredménye tavaly az év során végig pozitív tartományban mozgott, az utolsó negyedévben 76,8 millió forint volt. A negyedévről negyedévre tapasztalt javulás a gyengülő devizaárfolyamok és a telephely-konszolidációs program befejezésének köszönhetően alacsonyabb kommunális energiaköltségek mellett alakult ki.

A Rába stratégiájának megfelelően és a meghirdetett telephely-konszolidációs program részeként év végén gyakorlatilag befejeződött a jármű üzletág reptéri telephelyre költöztetése. A csoport belföldi árbevétele 19 milliárd forintot tett ki, mintegy 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A negyedik negyedév belföldi árbevétele 10 százalékkal 6 milliárd forint közelébe csökkent.

Az exportárbevétel az év egészében 6,6 százalékkal 31 milliárd forint fölé, a negyedik negyedévben 4,1 százalékkal 7,8 milliárd forint fölé emelkedett. Az egyéb bevételek 5 százalékkal 1,9 milliárd forintra bővültek.

A társaság részvényei a BÉT "A" kategóriájában forognak, hétfői záróáruk 1350 forint volt. Az elmúlt egy évben a papírral 612 és 1360 forint között kereskedtek.