TVK: 167,4 százalékos profitnövekedés

Vágólapra másolva!
Csaknem megháromszorozta nyereségét tavaly a Tiszai Vegyi Kombinát. A céget a kedvezőn változó külső iparági környezet és az új technológiák segítették a kiváló eredményhez.
Vágólapra másolva!

A Mol csoportba tartozó Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. a tavalyi évet rekord szinten, konszolidáltan 17,138 milliárd forint adózott profittal zárta, ami 167,4 százalékkal magasabb a 2005. évinél - jelentette a vegyipari társaság a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint szombaton a BÉT honlapján közzétett konszolidált gyorsjelentésben.

Csak a negyedik negyedévben az adózott profit 15,897 milliárd forint volt, szemben az előző év utolsó negyedévének 1,961 milliárd forint adózott nyereségével. A kiugróan magas jövedelmezőség a múlt év harmadik negyedévének közepétől kedvezőn változó külső iparági környezettel és azzal magyarázható, hogy ehhez a társaságcsoport jól kapcsolta az új technológiák kapacitás-kihasználásának megnövelését - hangsúlyozta a gyorsjelentés. A TVK a negyedik negyedévben 5,597 milliárd forint nem realizált árfolyamnyereséget számolt el.

Az év egészében a konszolidált árbevétel 22,9 százalékos éves növekedéssel elérte a 309,103 milliárd forintot.

Az árbevétel 48 százaléka származott exportból. A kivitelben a legjelentősebb, 10 százalék feletti részesedéssel a németországi, az olaszországi és a lengyelországi export.

A TVK-csoport üzemi szinten is rekordprofitot, 21,263 milliárd forint nyereséget könyvelt el, 61,9 százalékkal többet az előző évinél. A TVK leányvállalatai ehhez 2,119 milliárd forinttal járultak hozzá.

Olvasó Árpád a TVK vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a rekorderedményt az alapanyag és energiaárak emelkedése ellenére érték el. A vezérigazgató a rekorderedményt a megvalósított új stratégiai taktikával magyarázta, amelynek elemei: új piacelemző módszer, az eddiginél hatékonyabb értékesítési koncepció, és a folyamatos elemzések eredménye alapján rugalmasan változtatott termékportfolió. A múlt évben átadott új gyárak már kilencven százalék feletti kapacitáskihasználással működtek - tette hozzá Olvasó Árpád.

A gyorsjelentés szerint az értékesítési árak és a beszerzés költségeinek különbsége, az integrált petrolkémiai fedezet, figyelembe véve a devizaárfolyamok változását is, forintban 20 százalékkal, euróban 12 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A készpénztermelő képességet mutató kamat-, adó-, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtt elszámolt nyereség (EBITDA) egy év alatt 47 százalékkal 33,653 milliárd forintra nőtt az elmúlt évben.

A TVK és a csoporthoz tartozó társaságok alkalmazottainak száma az év végén 1231 fő volt, 257 fővel kevesebb az előző évinél, mert tavaly kiszervezték a logisztikai tevékenységet, amely 220 fővel csökkentette az év végi létszámot. A vegyipari vállalatcsoport tavaly 6,644 milliárd forintot fordított beruházásokra és ebből 4,772 milliárd forint az anyavállalatnál megvalósuló szinten tartó beruházások költsége volt.

A 24,534 milliárd forint jegyzett tőkéjű TVK konszolidált saját tőkéje 2006. december 31-én 133,826 milliárd forint volt, 13,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Miután a társaság 60 millió euró devizahitelt visszafizetett a múlt év negyedik negyedében, a hosszúlejáratú hitelek 21,2 százalékkal 51,551 milliárd forintra mérséklődtek. A táraságnak az év végén mindössze 791 millió forint rövidlejáratú hitele volt. A TVK konszolidált mérlegének főösszege lényegében változatlan maradt, és december 31-én 230,073 milliárd forint volt.

A TVK fő tulajdonosa a Mol, 44,55 százalékos közvetlen és - a Slovnafton keresztül - 8,06 százalékos közvetett részesedéssel. A Vienna Partners Capital bécsi befektetői csoporthoz tartozó CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG 31,56 százaléknyi TVK-részvénnyel rendelkezik.

A nagyon alacsony közkézhányadú TVK-részvény árfolyama a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forog és január közepén árfolyama még 6000 forint alatt volt, azóta azonban folyamatosan emelkedik. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb ára 4800 forint, a legmagasabb pedig 7425 forint volt.