A leszokásért fizetnek a dohánygyárak

Vágólapra másolva!
Míg az Egyesült Államokban perek, addig Európában az adóterhek apasztják a cigarettagyárak nyereségeit. Az USÁ-ban volt rá példa, hogy 82 millió dollárt sajtolt ki egy özvegy az egyik cégből, de arra is, hogy a bírósági ítélet leszoktató program támogatására kötelezett gyárakat.
Vágólapra másolva!

Arra kötelezte a Philip Morris, a Reynolds és a Lorillard dohánygyárat egy louisianai fellebbviteli bíróság, hogy járuljanak hozzá egy dohányzásról leszoktató állami program finanszírozásához. Három évvel ezelőtt a gyártókat 591 millió dollár megfizetésére kötelezték; most ezt az összeget ugyan több mint 312 millió dollárral csökkentették, ám a Philip Morris és a Reynolds máris jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen - olvasható a Világgazdaságban.

Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt nő a dohánygyártókra nehezedő nyomás, hogy hatalmas profitjukból járuljanak hozzá a dohányzás egészségügyi költségeinek finanszírozásához. A tengerentúlon már számos pert indítottak azok a dohányosok, illetve hozzátartozóik, akik a gyártókat teszik felelőssé az egészségkárosító szenvedély kialakulásáért. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága egyéni perben tavaly ítélte meg a legnagyobb kártérítési összeget, 82 millió dollárt egy rákban elhunyt 57 éves dohányos özvegyének.

A valódi veszélyt a gyárak számára azonban a csoportos perek jelentik, amelyek tétje több milliárd dollár is lehet. Tavaly többek között egy 10,1 milliárd dolláros per borzolta a Philip Morris vezetőinek idegeit, amelyet Illinois államban indítottak a cégnek a "light" cigaretták egészségügyi kockázataival kapcsolatos, félrevezető állításai miatt. Az állam legfelsőbb bírósága azonban elutasította a követelést, a szövetségi legfelsőbb bíróság pedig nem nyitotta újra az ügyet.

Az uniós országokban perek helyett inkább a dohánytermékeknek az amerikainál közel kétszeres mértékű adóterhelésével igyekszenek rábírni a gyártókat az általuk okozott károk mérséklére. 2001-ben az Európai Bizottság éppen azért indított pert az Egyesült Államokban három amerikai dohánygyár ellen, mert állítása szerint azok termékeik csempészésével igyekeztek kibújni a vám- és adófizetési kötelezettségeik alól. A Philip Morrisszal 2004 peren kívüli egyezséget kötött Brüsszel: az amerikai cég 12 év alatt 1,25 milliárd dollárt fizet a csempészett és hamisított cigaretták elleni küzdelemre.

Magyarországon tavaly 15,4 milliárd szál cigarettát adtak el, ez 14 százalékos növekedést jelent - közölte Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke. A legális értékesítés bővülése a feketepiac elmúlt évi jelentős csökkenéséből származott. Míg 2005-ben az adózatlan dohánytermékek, becslések szerint a teljes forgalom 25-27 százalékát adták, addig tavaly ez az érték 10-15 százalék körülire csökkent, főként a VPOP szigorú fellépésének köszönhetően. A költségvetés dohánytermékek jövedéki adójából származó bevétele 2006-ban mintegy 213 milliárd forint volt - tette hozzá Patai András.