Van lehetőség a gázár csökkentésére

Vágólapra másolva!
Magyarország drágábban veszi az orosz gázt más országoknál, ezért lehetőség van a gáz árának csökkentésére - véli a kormány által felkért szakértői bizottság. Ehhez azonban felül kellene vizsgálni az E.ON cégek és a Gazprom szerződéseit. A kompenzációs rendszer felszámolását viszont jogosnak tartják.    
Vágólapra másolva!

A gázárkérdés Magyarországon azért is fontos, mert a magyar energiaellátás 45 százalékát biztosítja a földgáz. A földgáz harmadát a lakosság használja fel, a háztartások fűtése legnagyobbrészt földgázra alapul. A felhasználásból az erőművek és fűtőművek részesedése 30 százalék. A földgázszükséglet a jövőben tovább nő, ami a mostani 80 százalékos importszükséglet emelkedését okozza.

Magyarországnak hosszabb távon nemcsak új gáz importbeszállítási útvonalat kell kialakítania, lépéseket kell tennie a gázár mérséklésére, s szem előtt kell tartania az energiatakarékosságot is - állapította meg a kormány által felkért szakértői bizottság jelentése.

A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) honlapján csütörtökön nyilvánosságra hozott, a vezetékes energiaellátásról a kormány számára készített jelentés szerint vannak lehetőségek a gázbeszerzési ár mérséklésére például az E.ON-cégek szerződéses árainak felülvizsgálatával és a Gazprom magyar gázpiaci érdekeltségéhez kapcsolódó lehetőségek kihasználásával. Az anyagban megjegyzik, hogy Magyarország drágábban vásárolja az orosz gázt, mint a legtöbb európai ország.

A gázár kompenzációs rendszerének felszámolását a bizottság indokoltnak tartja, mert a kompenzációs rendszer igazságtalan, mivel a rá nem szorultakat is támogatta, és ennek fedezetét adóból fedezték, márpedig sok adózó nem is gázfogyasztó. A bizottság helyesli azt is, hogy a kompenzációt rászorultságon alapuló szociális támogatási rendszer váltotta fel. A bizottsági jelentés kitér arra is, hogy az Európai Unió előírásának megfelelően a földgázpiacot 2007. július 1-ig a lakosság számára is meg kell nyitni. A szükséges jogszabályok kidolgozását fel kell gyorsítani, mert a kialakult jelentős késedelem veszélyezteti a piacnyitási kötelezettség teljesítését. A korlátozott kínálat miatt sem az Európai Unióban, sem Magyarországon nem várható számottevő verseny kialakulása. Így illúzió lenne a piacnyitástól jelentős versenyt vagy az árak csökkenését remélni - tartalmazza a jelentés.

A jelentés alapján az energiafelhasználás hatékonyságának növelése nemcsak a megtakarítás miatt fontos, hanem enyhíti az energiahasznosítást terhelő egyéb kedvezőtlen hatásokat is. Ezért a következő időszakban fokozott támogatást érdemel a gáz- és távfűtéses épületek energiahatékonyságának javítása, illetve a a közlekedés fajlagos energiaszükségletének mérséklése. A jelentés szerint adókedvezményt érdemelne a fűtési rendszerek korszerűsítése, és célszerű lenne előnyben részesíteni a panelházak egycsöves rendszereinek átalakítását és az egyedi hőmennyiség alapú elszámolás feltételeinek megteremtését.

A magyar földgázrendszer műszaki színvonalát megfelelőnek találták, de fejlesztése nem tartott lépést a földgázfelhasználás gyors növekedésével, mert az alacsonyra leszorított gázárak nem biztosították a szükséges fejlesztési forrásokat. A gázrendszer a teljesítőképessége határára jutott, egy tartós kemény tél fogyasztói korlátozást tehet szükségessé.