Kisebb nyereség várható az Émásztól

Vágólapra másolva!
Csökkentette az Émász eredményvárakozását a Concorde elemzője, ami eladási hullámot váltott ki a piacon - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A piac kicsit túlreagálta a célár-csökkentésemet - mondta Németh Zsófia, a Concorde elemzője. A kisebbik tőzsdei áramszolgáltató részvényárfolyama a keddi nyitás után zuhanni kezdett, és a szerdai, 20 500 forintos árhoz képest 18 000 forintért is adták a rémült befektetők a meglehetősen illikvid papírt. Az említett célár 21 800 forintra csökkent a korábbi 23 ezerről, a riadalmat nem is ez, inkább a mögötte álló információk okozták.

Az elemzés szerint a tavaly júliusi áramáremelés nagyon kedvezőtlen volt a társaságnak, mivel beszerzési árai (főleg a rendszerhasználati díjak révén) jobban növekedtek az eladási árnál. Emellett, mivel a szabadpiaci árak magasabbak voltak, mint a közüzemiek - törvény adta lehetőségével élve -, számos fogyasztó tért vissza a közüzembe, növelve az amúgy is emelkedő költségeket. Mindezek eredményeképpen a Concorde már csak 1590 forintos részvényenkénti eredményre számít a társaságtól, az osztalékot pedig - a tavalyi 550 után - 1330 forintra várja. Nem javít a helyzeten a februári 4,6 százalékos áramáremelés sem, így a 2007-es eredményvárakozás is 1818 forintra csökken.

Az Émász árfolyama nyáron, a kompenzációs rendszer bevezetése után lódult meg, amikor a Raiffeisen és a Concorde elemzői jelentősen megemelték eredmény-várakozásukat. Az emelkedést a hozamcsökkenési várakozások is fűtötték, és bizonyára szerepet játszott benne, hogy a BÉT-en alaposan megfogyatkoztak a jó minőségű, közepes kapitalizációjú társaságok.

Az Émász hagyományosan keveset kommunikál befektetőivel, csak a féléves és éves gyorsjelentésből, illetve a közgyűlésen lehet némi információhoz jutni. A befektetők helyzetét az is nehezíti, hogy a társaságot követő elemzők száma egyre csökken. Ezért minden információnak kiemelt súlya van: a tegnapi elemzésnek kezdetben több mint tízszázalékos, majd zárásra ötszázalékos volt a negatív hatása, a záróár 19 450 forint lett.

Az Émász a jövő héten teszi közzé gyorsjelentését, amelyben a nemzetközi számvitel szerint konszolidált adatok mellett szerepel majd az osztalék alapját képező, magyar számvitel szerinti nem konszolidált kimutatás is.