Ingatlanokat kell eladniuk a közfürdőknek

Vágólapra másolva!
Nem használt ingatlanjai értékesítésére készül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt, az energiaárak emelkedése, és három legnagyobb fürdő rekonstrukciója miatt . Az éves bérletek árát januárban 5-6 százalékkal emelték, a jegyek májusban drágulhatnak.
Vágólapra másolva!

Nincsenek könnyű helyzetben idén a fürdőlétesítmények. Elsősorban az energiaár-emeléssel összefüggő költségnövekedéssel kell számolniuk, miközben a jegyárakhoz viszonylag korlátozottan nyúlhatnak csak hozzá. Szinte biztos, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. ebben az évben már csak a nem használt ingatlanvagyonának értékesítésével lesz képes úrrá lenni a helyzeten - olvasható a Világgazdaságban.

Az energiaköltségek emelkedése várhatóan mintegy háromszázmillió forintos pluszköltséget jelent ebben az évben a BGYH Zrt. számára - közölte Horváth Gábor, az állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója. (A gáz és a távfűtés díja a múlt évet az előzetes adatok szerint ötmilliárd forint körüli árbevétellel és háromszázmillió forint veszteséggel záró társaság kiadásainak mintegy tíz százalékát éri el.) Ezt pedig idén egészen biztosan nem tudja kigazdálkodni a cég. Ebben komoly szerepe van annak, hogy januárban megkezdődött a vállalat által üzemeltetett három legnagyobb (a forgalom mintegy hetven százalékát adó) létesítmény (a Széchenyi, a Gellért és a Lukács) rekonstrukciója. Így várhatóan visszaesik a látogatók száma; a 2006-os 3,7 millióval szemben idén mintegy 3,3 millió vendéggel számolnak a tíz állandó fürdőt és öt időszakos strandot üzemeltető társaságnál.

A BGYH Zrt. pénzügyi stabilizálása csak a nem használt ingatlanok értékesítésével történhet meg - mondta Horváth Gábor. Erről a cég tulajdonosa. A Fővárosi Önkormányzat várhatóan március végéig dönt, ekkorra hagyják jóvá a társaság ez évi üzleti tervét. Ez lesz az az időpont is, amikor eldőlhet, milyen áremelésekre kell majd számítani a fürdőhelyeken májustól. (A belépők árát a cég hagyományosan a strandidény indulásakor, május 1-jével módosítja. Ez alól kivételt képeznek az éves bérletek, amelyeknek az árai januártól változnak. Ebben az évben az átlagos emelés öt-hat százalék volt.)

Jobb a helyzet a főváros két, jelentős forgalmat bonyolító létesítményében: a Császár-Komjádi és a Hajós Alfréd uszodában. Az üzemeltető Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézetnél (NUSI) elmondták: az energiaköltségek mintegy tízszázalékos emelkedésével számolnak idén. Ez a tétel tette ki tavalyi kiadásaik 40-45 százalékát. A költségek növekedésének ellensúlyozása érdekében januártól a bérletek és jegyek árát 10-15 százalékkal emelték, az edzésekhez és rendezvényekhez kapcsolható díjtételeik pedig hat-hat százalékkal növekedtek.