Amerikai tél emeli az olajárat

Vágólapra másolva!
Miután januárban az olaj ára 50 dollár alá került hordónként, most ismét megközelítette a 60 dollárt. Az emelkedést az USA-ban beállt fagyok és havazás okozták, ami rögvest a kereslet felfutásához és így a készletek csökkenéséhez vezetett.
Vágólapra másolva!

Az olaj hordónkénti ára ismét 60 dollár közelébe került az Egyesült Államokban hidegre fordult időjárás miatt. Amint a fűtőolaj iránti kereslet nőni kezdett, az Egyesült Államokban szerte tapasztalható fagyok visszakényszerítették az olajárakat a 60 dolláros szint közelébe.

A hőmérsékletek az Államok észak-keleti és közép-nyugati területein várhatóan a következő tíz napban is a sokéves átlag alatt maradnak, az olaj iránti igényt a normális szint felett tartva. Ez pedig valószínűleg a fűtőolajkészlet meredek csökkenését eredményezheti.

Az olajárak januárban hordónként 50 dollár alá estek, miután a szezonban szokásosnál jóval melegebb hőmérsékleteket mértek az északi tengerpartokon. De a nemrég beköszöntött hidegebb időszak kilátása magasabb szintre tornázta vissza az árakat. A zuhanó hőmérsékletek a finomított készletek iránti keresletet akár napi 500 ezer hordóval is növelik.

Egy iparági szakértő szerint a szerdán publikált hivatalos adatok feltárják, hogy a finomított készletek több mint hárommillió hordóval csökkentek az elmúlt héten.

"A hideg időjárás segített az olajpiacnak, hogy végre megálljon az áresés, és ez visszahozta a befektetőket az ágazatba" - mondja egy BBC által megszólaltatott energetikai elemző. "A piac hangulata most már sokkal inkább emelkedő" - tette hozzá.