Főleg a bankokat sújtja a kamatadó

Vágólapra másolva!
Az előző év utolsó két hónapjában csaknem egy százalékkal nőtt az egy évnél rövidebb időre lekötött lakossági betétekre kapható kamat mértéke - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A pénzintézeteknek a kamatadó hozamcsökkentő hatását kellett ellensúlyozniuk.
Vágólapra másolva!

Mivel a hitelkamatok ennél jóval kisebb mértékben módosultak, a bankok kamatrése jelentősen leszűkült. Így első körben a pénzintézetek fizették meg a kamatadó nagy részét. Később azonban a teher további részét átháríthatják ügyfeleikre, ugyanis a kamatrés csökkenéséből származó bevételkiesést várhatóan díjaik emelésével ellentételezik majd.

A jegybank szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly decemberben a fogyasztási hitelek átlagkamatlába 29 bázisponttal, 16,90 százalékra csökkent. Az előző év decemberéhez képest a kamatszint 179, a két évvel korábbihoz képest pedig 295 bázisponttal mérséklődött.

Az előző év utolsó hónapjában viszont 19 bázisponttal, 9,80 százalékra emelkedett a lakáscélú hitelek átlagos kamatlába. Az utóbbi egy évben a lakáshitelek átalagkamata 83 bázisponttal nőtt, két év alatt viszont 2,02 bázisponttal csökkent.

Az egy évnél rövidebb időre lekötött lakossági betétek átlagkamata decemberben 47 bázisponttal 7,40 százalékra emelkedett. Az előző hónapban ugyanilyen jelentős kamatemelkedés volt tapasztalható. Egy év alatt 226 bázisponttal nőtt, két év alatt azonban 130 bázisponttal csökkent az éven belül lekötött betétek átlagkamata.

A betéti és a hitelkamatok közötti különbség az elmúlt hónapban a fogyasztási hitelek esetében 76 bázisponttal 9,50 százalékra, a lakáshiteleknél 28 bázisponttal 2,40 százalékra mérséklődött. Az utóbbi egy esztendőben a kamatkülönbség a fogyasztási hitelek esetében 405 bázisponttal, a lakáshitelek esetében 143 bázisponttal csökkent. Két év alatt a kamatkülönbség a fogyasztási hiteleknél 165 bázisponttal, a lakáshiteleknél 72 bázisponttal mérséklődött.

A jegybanki adatok szerint a tavaly decemberben kötött fogyasztási hitelszerződések értéke 22,9 milliárd forintot tett ki, amely 1,1 milliárd forinttal több az előző havi értéknél. Tavalyelőtt decemberben 26,7 milliárd, 2004 decemberében pedig 25,8 milliárd forint értékben nyújtottak fogyasztási hiteleket a pénzintézetek.

Az előző év decemberében kötött lakáscélú hitelszerződések értéke 17,0 milliárd forintot tett ki, ami 2,0 milliárd forinttal alacsonyabb az előző havi értéknél. Egy évvel korábban 15,5, két évvel korábban pedig 15,2 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a háztartások.

Tavaly decemberben 518,2 milliárd forintot kötött le a lakosság egy évnél rövidebb időre a pénzintézeteknél. Novemberben 437,7 milliárd, októberben 410,6 milliárd, szeptemberben 574,5 milliárd forintot helyeztek el ilyen időtávra az emberek. Tavalyelőtt decemberben 670,1 milliárd, 2004 utolsó hónapjában 448,1 milliárd forintot helyeztek el egy évnél rövidebb futamidejű lakossági betétekben.

Giczi József