Hatott az adóamnesztia ígérete

Vágólapra másolva!
Közel 25 milliárd foprint jött össze a korábban eltitkolt és most büntetés nélkül befizetett adóból. Az Apehhez összesen 28 600 bevallás érkezett - írja a Népszabadság. Az amnesztia lényege az volt, hogy csak az eltitkolt jövedelmek után kellett adót fizetni, a büntetéseket elengedték. A vagyonosodási vizsgálattól való félelem miatt ugyanakkor egyre többen menekítik pénzüket adóparadicsomokba.
Vágólapra másolva!

Sikeres volt az első adóamnesztia. Az Apehhez összesen 28 600 bevallás érkezett a rendelkezésre álló öt hónap alatt. A most bevallott, korábban viszont eltitkolt jövedelmek után ugyanis csak az adót kell megfizetni, de a büntetéseket nem - írja a Népszabadság. A büntetés a bevallott összeg ötven százaléka lenne, ez most a jövedelmüket korábban eltitkolók zsebében maradhat.

Noha a befizetések vége még messze nem látszik, az eddig beérkezett összeg is impozáns: 2006 végéig 17,7 milliárd forinttal gazdagodott ebből az államkincstár, amihez az idén további 6,5 milliárd társult.

A korábban elmaradt adók azonban még több éven keresztül érkeznek majd, minthogy a törvény alapján akár öt évre is kérhettek részletfizetést a "megtért adózók", így a kincstárba 2011-ig érkeznek majd a korábban eltitkolt pénzek.

Bár felmerül a kérdés, igazságos-e a becsületes adózókkal szemben, hogy most tízezrek büntetését engedték el, valószínű, hogy a most befolyó összegnek máshogyan nem akadtak volna a nyomára.

A vagyonosodási vizsgálatok ígérete ugyanakkor egészen más irányba is megmozgatta a hazai milliomosok fantáziáját. Az Apeh fenyegetése miatt igencsak megélénkült az érdeklődés az egzotikus helyszíneken alapítható offshore cégek, magánalapítványok iránt. A vagyonosodási vizsgálatok mellett az igatlan- és a vagyonadó miatt fordult a figyelem az offshore lehetőségek felé.

Az APEH vagyonosodási ellenőrzései a kilencvenes évek óta meggazdagodott vállalkozói réteget többek között a cégüknek nyújtott tagi hitelek kapcsán érintheti rosszul. Ha ugyanis valakinek papíron tízmilliói voltak arra, hogy azt kölcsönadja cégének, nem valószínű, hogy az egyébként bevallott, évi néhány milliós jövedelméből élt. S ha valakinek a könyvelésében így áll a helyzet, most legfeljebb a tűzoltás jöhet - úgy tudjuk, sokan tanúkkal próbálják igazolni, hogy a szóban forgó összeget például készpénz formájában mástól kapták.

Az más kérdés: elhiszi-e ezt a revizor, s nem firtatja-e a kölcsönadó múltbeli jövedelmi viszonyait - az ígéretek szerint ezt teszi. Ugyanakkor van olyan szakértő, aki szerint az eltitkolt vagyonosodáson kapott vállalkozók a jövőben sokkal inkább elmennek majd a bíróságig is, nem mondanak le olyan könynyen egyébként sokszor le nem adózott millióikról, mint eddig.

Az offshore cégek egyébként nem csak az aktuális adóproblémák leküzdésére alkalmasak: sokkal könnyebb lesz velük megkerülni az örökösödési illetéket is.