Az áram 4,6 százalékkal drágul

Vágólapra másolva!
Az áram 4,6 százalékkal drágul kilowattóránként. Az áremelés február elsején lép életbe. Drágul az "éjszakai" áram is, és a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes villanyszámlája is magasabb lesz.
Vágólapra másolva!

Közzétette az új áramárakat a gazdasági minisztérium: az általános lakossági tarifa 1320 kilowattóra éves fogyasztásig 4,6 százalékkal nettó 37,92 forintra, e felett 4,5 százalékkal nettó 39,36 forintra nő kilowattóránként. A vezérelt (éjszakai) áram díja 7,9 százalékkal nettó 22,92 forintra, a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes C tarifája 5,2 százalékkal 14,52 forintra emelkedik.

A villamosenergia-iparban dolgozók tarifájában azért van eltérés a többihez képest, mert az utolsó pillanatig folyt a tárgyalás a szakszervezetekkel. Ezt ugyanis a gazdasági tárca meg kívánta szüntetni, a miniszterelnök közbenjárására viszont mégis megmarad. A villamosipari alkalmazottak áremelése így megfelel a többi súlyozott átlagának - írja a Népszabadság.

Az ipari árak a közüzemben az alapdíjasoknál átlagosan 4,6 százalékkal, a teljesítménydíjasoknál 3,9-5,5 százalékkal nőnek. A tárca magyarázata szerint az emelésnél figyelembe vettek bizonyos fejlesztési költségeket és az inflációt. Ehhez képest már tavaly augusztusban 14,4 százalékkal emelkedett a lakossági tarifa, ami jelentősen meghaladja a 2006-os és a 2007-es év összesített inflációs tervét.