Az év jegybankára lett a Bankernél Járai

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választották az év európai jegybankárává. A Banker magazin a jegybank függetlenségének megőrzéséért tüntette ki Járait a díjjal. A magazin szerint Járai Zsigmond az év egyik "legszókimondóbb" jegybankelnöke.
Vágólapra másolva!

A 2006. év európai jegybankelnökévé választotta a Banker magazin Járai Zsigmond MNB elnököt. A kitüntetést olyan jegybankárok kapják, akik különösen kemény kihívásoknak felelnek meg az év folyamán. Járai az első magyar díjazott.

Az indoklás szerint Járai volt az év "legszókimondóbb" jegybankelnöke, aki riad vissza attól, hogy hangot adjon aggodalmainak a magyar kormány túlköltekezésével kapcsolatban. A Banker zsűrie szerint a jegybankelnök kormányhoz intézett üzenetei megalapozottak voltak.

A magazin szerint a 2001-es új jegybanktörvényt, amely az inflációs célkövetést teszi az MNB fő feladatául, Járai következetesen betartotta. Ugyanakkor az indoklás szerint folyamatosan ellenállt a kormány beavatkozási kísérleteinek, és megőrizte a jegybank függetlenségét.

A 2006-os évben az MNB és annak immár kibővített Monetáris Tanácsa a kamatkondíciók szigorításába kezdett, az első lépés mégis túl enyhére sikerült ahhoz, hogy megnyugtassa a piacokat - Járai óhajával szemben, aki 50 százalékpontos emelést akart, a kamatláb csak 25 bázisponttal emelkedett. Az elnök kísérletei egy szigorúbb kamatpolitika megvalósítására csak később jártak eredménnyel. A kamatemelések hozzájárultak a magyar valuta stabilizálásához, és a forintkötvények piacának megerősödéséhez.ű

Az 1926-ban alakított The Banker a globális pénzügyi világ egyik legfontosabb hírforrása. A lap által felkért szakmai zsűri az országukban kiemelkedő tevékenységet folytató jegybankelnököknek szóló elismerést, földrészenként díjazva a jelölteket. Az európai régió év jegybankelnökének 2005-ben a török (Süreyya Serdengeçti), 2004-ben a lengyel (Leszek Balcerowicz) központi bank első emberét választotta a magazin.