Sokba kerülne az ukrán áramszállítás pótlása

Vágólapra másolva!
A Magyar Villamos Művek Villamosenergia Kereskedelmi Zrt.-nek (MVM VK) 20 milliárd forint többletköltséget jelentene, ha a System Consulting Kft.-től évente megvásárolt 2,1 terawattóra villamos energiát más forrásból kellene beszereznie - közölte a magyar-ukrán határkeresztező kapacitások elosztásával kapcsolatos polémiára reagálva az MVM.
Vágólapra másolva!

A jelzett 20 milliárd forint többletet lényegében a közüzemi fogyasztóknak, közöttük a lakosságnak kellene megfizetnie - derül ki az MVM közleményéből. Az MVM hangsúlyozza: a System Consultinggal fenntartott hosszú távú áramkereskedelmi együttműködésnek komoly szerepe van a hazai villamosenergia-árak nemzetközi összehasonlításban is kedvező szinten tartásában.

A Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting és az MVM között 1994-ben született meg az a 2015-ig szóló szerződés, amelynek alapján a megvásárolt villamos energia beszerzési ára kedvezőbb, mint a más lehetséges forrásokból származó vételára - magyarázza az MVM. A villamosművek és a System Consulting között létrejött és többször módosított szerződés 250 megawatt - opcionálisan további 100 megawatt - áram szállítására szól.

A Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű mellett a közüzemi portfolió értékes eleme a System Consulting által szállított villamos energia. Ezen források bármelyikének kiesése a közüzemi, így a lakossági fogyasztóknál lényegesen nagyobb áremelkedést tenne szükségessé, mint amit a piaci ármozgások egyébként indokolnak.

A hazai árampiacon tapasztalható trendek a teljes, 350 megawatt szerződéses volumen közüzemre történő további lekötését teszik szükségessé. A versenypiaci fogyasztók tömeges visszalépése a lakosságot is ellátó közüzemi ellátás körébe indokolja, hogy a teljes mennyiség a közüzemi szerződéses portfólió része maradjon.

Az MVM álláspontja szerint ellentétes lenne a nemzetközi joggyakorlattal, ha az eladó a hosszú távú magánjogi megállapodást egyoldalúan felmondaná. A szerződő fél, azaz a System Consulting a majdani szállítások érdekében jelentős beruházásokat végzett el a villamos energiát termelő ukrajnai burstini erőműben és a villamosenergia-szállító hálózaton. Ezeknek a beruházásoknak a megtérülését az áramszállítások biztosítják.

Az MVM számára világos, hogy bizonyos üzleti körök az Ukrajnából Magyarországra irányuló áramszállítások alapvető átrendezésében érdekeltek, de a magyar nemzeti villamos társaságcsoport valamennyi magyarországi közüzemi (lakossági) villamosenergia-fogyasztó kedvező áron történő, biztonságos ellátását tartja elsődlegesnek, és ekként cselekszik üzleti tevékenysége során.

Az ukrán-magyar szállítások korlátjának hátterében az áll, hogy 1993-ban megszűnt az orosz-ukrán és a magyar villamosenergia-rendszer úgynevezett párhuzamos működése, ami lehetetlenné tette az áramszállításokat Magyarországra. Az ukrán áramimport felújítása érdekében a System Consulting jelentős beruházásokat hajtott végre, aminek eredményeként 500 megawatt villamos energia szállítható stabilan és megbízhatóan Magyarországra.