Jelentős növekedést jelentett a Visa Europe

Vágólapra másolva!
Jelentős növekedésről számolt be a 2006-os évre vonatkozóan a Visa Europe. A 4500 bankot tömörítő szövetség kártyaüzletága 8,8 százalékkal növekedett. Magyarországon a kártyák elterjedtségének növekedése ugyan elmarad az unió átlagától, de a a magyarok jóval az átlag felett használják a kártyát bolti vásárláshoz.
Vágólapra másolva!

Egyre elterjedtebb a Visa-kártyahasználat Európában. A Visa Europe szerdai tájékoztatója szerint a 2006-os üzleti évben minden elköltött 9 euróból egyet Visa kártya segítségével fizettek ki. A szövetség, amelynek jelenleg 4500 tagbankja van, 8,8 százalkos növekedést ért el a kártyaüzletágban. A Visa kártyákkal 12,6 százalékkal többet költöttek, mint egy évvel ezelőtt, a betéti kártyák a vizsgált időszakban 16,7 százalékos növekedést mutatnak a vizsgált időszakban.

A kártyaszám növekedésének arányában 2006-ban Luxemburg volt a vezető, ott 49,3 százalékkal nőtt a Visa kártyák száma - itt azonban egy bankkártya üzletágat sikerült megszerezni a Visának. Ebben a szegmensben Magyarország a huszadik, 7,2 százalékos növekedéssel. Sokkal előkelőbb helyezést érek el a magyarok a kártyák bolti használatának növekedésében. Ebben a szegmensben szinte kizárólag újonnan csatlakozott EU tagállamok szerepelnek, Magyarország a nyolcadik, 23,8 százalékos növekedéssel.

"A magyarok összesen 1,3 milliárd eurót költöttek tavaly Visa kártyával" - mondta a cég Magyarországért felelős Jana Lvova a cég szerdai sajtótájékoztatóján. A kártyák száma 2,7 millióra növekedett. A betéti kártyákon 1,1 milliárd, míg a hitelkártyákon 190,5 millió euró van. "Általános trend, hogy az emberek egyre kevésbé használják kártyáikat készpénz felvételre, és egyre többször vásárolnak velük" - mondta Lvova.

Jana Lvova külön kiemelte, hogy Európán belül Magyarországon volt a legalacsonyabb a Visa kártyások terhére elkövetett csalások száma. Európában általában sikerült visszább szorítani a csalásokat - a teljes Visás költések 0,010 százalékáról 0,009 százalékra. A cég ezt elsősorban a Chip & Pin technológia elterjedésének tudja be. A biztonság terjesztésére a magyarországi elfogadóhelyek számát is növelni kell, az összes magyar tranzakció 32,4 százaléka történt ilyen kártyákkal.

A jövőről szólva Jana Lvova elmondta: szeretnének a prepaid card, vagyis a szabott összeget tartalmazó kártyák piacán erősíteni: ezekkel fel lehetne váltani az étkezési jegyeket, de akár a készpénz ajándékozást is megkönnyíthetik.