A lakossági piacon erősít a nevet váltó HVB

Vágólapra másolva!
A magyarországi HVB Bank új meghatározó tulajdonosa, az olasz UniCredit Bank jóval nagyobb figyelmet fordít a lakossági üzletágra, mint a pénzintézet korábbi fő tulajdonosai - mondta Patai Mihály, a bank vezérigazgatója, keddi sajtótájékoztatóján. A vezérigazgató erről annak kapcsán beszélt, hogy hamarosan nevet vált az általa irányított pénzintézet.
Vágólapra másolva!

Február elsejétől UniCredit Bank néven működik tovább a magyarországi HVB Bank - jelentette be kedden Patai Mihály, a pénzintézet vezérigazgatója. A névváltás a hetvenöt fiók és a két központi épület arculatának és a bank logójának megváltoztatásával is együtt jár. Az átalakítás a napokban már megkezdődött, és február közepéig befejeződik a vezérigazgató szerint.

Patai Mihály elmondta: egy éven belül az új névnek ugyanúgy 9-11 százalékos ismertségűvé kell válnia, mint a jelenlegi HVB márkanév, utána pedig még ismertebbnek kell lennie, ugyanis ez a névismertség nem megfelelő mértékű.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy 2008 végére a banknak 7 százalékosra kell növelnie 2006 végén elért 6 százalékos piaci részesedését. Azt is megtudtuk, hogy ez a növekedés nem lesz elegendő, hogy a bank a pénzintézetek rangsorában a hetedik helyről előbbre kerüljön.

Szerinte jobb helyezést csak további fúziók és felvásárlások útján érhet el ennyi idő alatt a pénzintézet. Patai Mihály ugyanis úgy véli, hogy az európai bankok közötti összeolvadások sora tovább folytatódik annak érdekében, hogy globális szinten kiszolgálhassák ügyfeleiket.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a magyarországi HVB Bank a UniCredit-HVB-BankAustria-Creditanstalt csoport bécsi központjának irányítása alá tartozik, a többi kelet-európai ország leánybankjához hasonlóan. Ez alól egyedül a lengyel leánybank a kivétel, amely egy politikai egyezség eredményeképpen közvetlenül az olaszországi anyabank irányítása alá tartozik.

A lengyel hatóságok ugyanis csak azzal a feltétellel engedélyezték a bankcsoport két ottani leányvállalatának egyesítését, hogy az egyesült bank nem lesz nagyobb az állami többségi tulajdonban lévő Bank Pekaónál, és közvetlenül az olasz anyabank alá tartozik.

Patay Mihály a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság növekedési tempójának lassulása ellenére a magyar bankpiac fejlődése idén 10 százalék feletti lesz, és a lakossági piacon erősödik a pénzintézetek versenye, valamint csökken azok jövedelemtermelő képessége.

Giczi József