Felére eshet az agráriumban dolgozók száma

Vágólapra másolva!
Modellkísérletek szerint akár a felére is csökkenhet a mezőgazdaságban dolgozók száma 2014-ig Magyarországon - mondta Halmai Péter kedden egy vidékfejlesztésről szóló megbeszélésen. A megbeszélés a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia közti megállapodás keretében folyó stratégiai kutatások eredményeit bemutató kormányzati fórum része.
Vágólapra másolva!

"Bizonyos szimulációkat végeztünk: három pályát vizsgáltunk, az első pálya esetében a munkaerőegység száma 2014-re 52 százalékkal csökken Magyarországon a mezőgazdaságban, a második szerint 40, a harmadik esetében 28 százalékkal" - mutatott rá Halmai Péter. A Szent István Egyetem tanára hozzátette: a vidékfejlesztés fontos elemei lennének egyebek mellett a vállalkozói hálózatok kiépítése, a magas életminőség fenntartása és az innováció előmozdítása.

Magyarországon változtatni kell a vidék helyzetén - mondta Németh Imre fejlesztéspolitikai államtitkár. A fejlesztésnél azonban nem csak az agrár- és vidékfejlesztési alapra kell támaszkodni. A támogatásokkal pedig nem a mennyiségi növelésre kell pénzt költeni.

Az uniós támogatás 2013-ig fokozatosan csökken - mondta Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Ficsor szerint szerkezet- és szemléletváltásra van szükség a vidékfejlesztésben, ez az átalakítás pedig azt eredményezi, hogy munkahelyek szűnnek majd meg. Magyarország február 15-én nyújtja be Brüsszelnek a vidék átalakításáról szóló Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot.

A jelenlegi vidék- és agrártámogatások főként a versenyképes vállalkozásokat segítik, épp ezért külön kellene választani a versenyszférát a szociális támogatásoktól - véli Varga Gyula, a kaposvári egyetem professzora. A szakértő rámutatott: 2001-től felgyorsult az egyéni gazdaságok megszűnése Magyarországon, az ezredforduló óta az 5,2 százaléka tűnt el a gazdaságoknak.

Magyarország népességének negyven százaléka vidékies területen él - emelte ki Csatári Bálint, az MTA Alföldi Tudományos Intézetének igazgatója előadásában. Az elmúlt tíz évben végzett kutatások pedig azt mutatják, hogy a mezőgazdasági termelés a Dél-Alföldre szorult vissza.

A kormány és az MTA először 2003-ban kötött megállapodást a kormányprogram végrehajtását előmozdító stratégiai kutatások megvalósításához. 2005-ben újabb megállapodást írt alá a hivatal és az Akadémia, ez legfontosabb célként a II. Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítésének stratégiai kutatásokkal történő támogatását jelöli meg.