Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Február 5-ig él az "akciós" osztalékadó

Vágólapra másolva!
Még két hétig, február 5-ig élhetnek a társaságok és tulajdonosaik az "akciós" osztalékadóval történő osztalékfelvétel lehetőségével. A normál 25, illetve 35 százalékos kulcs helyett 10 százalékos osztalékadó mellett üríthetik ki így az esetenként mesterségesen - adóelkerülés céljából - felduzzasztott házipénztárat.
Vágólapra másolva!

Az házipénztáradóról szóló törvény megsemmisítése nem érintette a jogszabályba foglalt könnyítést az "akciós" osztalékadóról. A kormány kezdeményezésére azonban a parlament december közepén visszavonulót fújt a kedvezményes osztalékadó ügyében. A könnyítés azonban a törvényi határidők miatt még két hétig hatályban marad - írja a Világgazdaság.

Számos feltételnek kell még teljesülni, hogy az "akciót" kihasználhassák a cégek - hívja fel a figyelmet Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. A törvény szerint február 5-ig minden szükséges számításnak rendelkezésre kell állnia, a 2006. évről szóló mérleget el kell fogadni, és a magánszemélynek eddig az időpontig meg kell kapnia az osztalékot. Erről azonban legkorábban március 12-ig kell jelzést adni az APEH-nek ha az adót a társaság vonja le, vallja be és fizeti meg, ha pedig az illető utalja a sarcot, akkor április 12. a határidő - mondta a szakértő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről