Egyenlőtlenség ellen küzd Dél-Amerika

Vágólapra másolva!
A tagállamok közötti gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséért akár az érdekekről is le kell mondani, hangzott el az öt dél-amerikai államot magába foglaló Mercosur gazdasági unió vezetői csúcstalálkozóján. A legnagyobb figyelmet Hugo Chavez, Venezuela elnöke kapta, aki szerint a Mercosurt meg kell tisztítani a szabadpiaci gazdaságpolitikától.
Vágólapra másolva!

A Mercosur dél-amerikai kereskedelmi tömörülésnek többet kell foglalkoznia a szociális gondokkal, mondták a blokk vezetői. Az unió, amely Brazília és Venezuela mellett Uruguayt, Argentinát és Paraguayt is magába foglalja, Bolívia teljes taggá való meghívásáról is tárgyal. A tag- és megfigyelő országok vezetői szintén ellátogattak a kétnapos csúcsra, amely komoly biztonsági intézkedések közepette nyitott meg Rio de Janeiróban a BBC szerint.

A brazíliai csúcstalálkozón Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök azt mondta, a nemzeti érdekeket félre kell tenni, hogy kezelhessék a Mercosur államok közötti egyelőtlenségeket. A venezuelai Hugo Chavez messzebre ment, és azt mondta, hogy a blokknak "szennyezésmentesnek kell maradnia a neo-liberalizmustól".

Gigantikus kihívás

Lula elnök azt javasolta, hogy Brazília és Argentina - a 16 éves tömörülés két legnagyobb országa - vállaljon vezető szerepet a szegények és gazdagok közötti óriási szakadék csökkentésében. A két nemzetnek háttérbe kéne tennie saját érdekeit a közösség érdekében - tette hozzá.

"Ez egy gigantikus kihívás, amely megkívánja, hogy tegyük félre személyes, és nemzeti érdekeinket, annak érdekében, hogy osztozzunk azokkal, akik sokkal nagyobb szükségben élnek, mint mi" - mondta. "Az integráció nélkül Latin-Amerikának nincs előre vezető útja. Ha nem értjük meg a közöttünk levő egyenlőtlenségeket, minden megbeszélésről csalódottan fogunk távozni" - tette hozzá a brazil elnök.

A találkozó nyitónapján a figyelem nagy része Hugo Chavezre, Venezuela elnökére irányult; Venezuela egyébként tavaly csatlakozott a tömörüléshez. A venezuelai elnök a találkozóra megérkezve azt mondta, nem akarja mérgezni vagy beszennyezni a kereskedelmi blokkot ideológiával. De hozzátette, eltervezte, hogy a Mercosurt "megtisztítja a szabadpiaci gazdaságpolitikától", amelyet Washington javasolt Latin-Amerikának. A Mercosurnak strukturális reformra, és a célok újra meghatározására szüksége van, mondta Chavez.

A brazil O'Globo című újság szerint az öt ország vezetője valószínűleg nem fogja feladatként meghatározni, hogy a tömörülés konkrétan hogyan akar egységes módon működni.