Az OKSZ a patikákra szabadítaná a versenyhivatalt

Vágólapra másolva!
Tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megszegésének gyanúja miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség bejelentést tesz pénteken a Gazdasági Versenyhivatalnál a Magyar Gyógyszerész Kamara ellen. A kereskedelmi szövetség feltételezése szerint a gyógyszertárak a törvénnyel ellentétes módon egyeztetik a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát.
Vágólapra másolva!

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYOK) elnöke elmondta, hogy a jelenlegi hatályos jogszabály szerint a kamara közzéteheti a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát. Amint megjelenik a módosító jogszabály, akkor a kamara annak megfelelően fog eljárni - tette hozzá.

A kereskedelmi szövetség feltételezése szerint az MGYOK a törvénnyel ellentétes módon befolyásolja a gyártókat abban, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását ne engedjék. A gyógyszerészek sem köthetnek gazdasági versenyt korlátozó megállapodást, számukra is tilos a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, valamint a vállalkozások társadalmi szervezetének a forgalmazás korlátozására vagy ellenőrzés alatt tartására irányuló magatartása - emlékeztet az Országos Kereskedelmi Kamara (OKSZ) közleménye.

A szövetség felkéri a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, ellenőrizze a gyógyszertárakban a kihelyezett fogyasztási cikkek - babaszappan, fogkrém, sampon, egyéb cikkek - fogyasztói árának feltüntetését, ami számukra is kötelező. A kereskedők megítélése szerint az "Algopyrin-láz" bebizonyította, hogy a patikusok is elsősorban csak üzleti érdekeiket mérlegelik: az élelmiszerboltban, áruházban, benzinkútnál szerintük egy szem is veszélyes az egészségre, a patikákban viszont nem.

Horváth Tamás, az MGYOK elnöke szerint nem jogszabályellenes az, ha a gyógyszerész a gyógyszertárban forgalmazott gyógyszert javasolja, és megteheti, hogy a patikán kívül is forgalmazott terméket ne ajánlja. Elmondása szerint az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelem folyamatosan végez ellenőrzéseket a patikákban, a kifogásolható gyakorlatot mindig szóvá teszik. A gyógyszertárakban nem kihelyezve, nem szabad polcon forgalmazzák a termékeket, hanem gyógyszerésztől kell kérni, aki az árról, a felhasználás módjáról tájékoztatót tud adni - jegyezte meg. Horváth Tamás úgy vélekedett, hogy álláspontjukat meg tudják védeni a versenyhivatal előtt is.