Olasz vételi ajánlat az IEB részvényeire

Vágólapra másolva!
A Sanpaolo IMI Internazionale S.p.A. nyilvános vételi ajánlatot tett az Inter-Európa Bank valamennyi névre szóló szavazati jogot megtestesítő törzsrészvényére - tették közzé a BÉT hivatalos honlapján csütörtökön. A régiós banki tranzakciók alapján kevésnek tűnik az az összeg, amit a SanPaolo IMI vételi ajánlatában kínál az Inter-Európa Bank részvényeseinek.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a részvényenkénti ár 4 074 forint. A vételi ajánlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete még nem hagyta jóvá.

A kisrészvényesek az utóbbi hetek áralakulásából kiindulva 5000-6000 forint közötti árat vártak, de valószínűleg kénytelenek beérni 4074 forinttal. A kínált árfolyam a részvényenkénti saját tőke 1,5-1,6-szerese, miközben régiónkban a tranzakciók jellemzően 3-4-es értéken mennek végbe. Az előretekintő P/E 9-es, ami szintén nem mondható kimagaslónak.

Január elsejével a cég az Intesa Sanpaolo vállalatcsoport része lett, ami két nagy olasz bankcsoport, a Magyarországon szintén bankot irányító Banca Intesa SpA és a Sanpaolo IMI S.p.A. egyesülésével jött létre.

Az egyesülést követően a Sanpaolo IMI S.p.A. megszűnt önálló jogi személyként létezni, és a Banca Intensa S.p.A. a Sanpaolo IMI S.p.A. minden jogát és kötelezettségét átvállalta az Intensa Sanpaolo S.p.A. új név alatt. A korábbi egyedüli részvényesnek számító Sanpaolo IMI S.p.A. és az Intensa Sanpaolo S.p.A. között az egyesülés eredményeként megvalósuló jogutódlás váltotta ki az ajánlatot.

Az ajánlattevő az egyik legnagyobb olasz bankcsoport közép- és délkelet-európai piacokkal foglalkozó leányvállalata. A csoport ezen területen folyó különböző tevékenységeinek felügyelete és összehangolása mellett közvetlen tulajdonosa az IEB-nek, és rendelkezik a romániai Sanpaolo IMI Bank Romania többségi részesedésével.

A Sanpaolo IMI Internazionale S.p.A. az IEB részvényeinek 85,866 százalékának tulajdonosa. Részesedése még 1989-re nyúlik vissza, amikor a Sanpaolo csoport megszerezte a bank részvényeinek mintegy 23 százalékát. Ezt követően részesedését megnövelte, és átruházta az ajánlattevőre, amely 2003 elején nyilvános vételi ajánlatot tett.