Drága mulatság lesz egyetemre járni

Vágólapra másolva!
Nehéz idők várnak a felsőoktatási intézményekre, és tanulóikra is. A kormány reformprogramjában foglaltak közül az utazási kedvezmények részleges megvonása, a tandíj tervezett bevezetése, és a lakhatás drágulása is elveheti a fiatalok kedvét a művelődéstől.
Vágólapra másolva!

Az utazási kedvezmények megvonása miatt visszaeshet a levelező oktatásban részt vevők száma, ami érzékenyen érintheti az egyetemek büdzséjét is. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának jubileumi tanéve például a fennmaradásért folyó küzdelemben telik. Hiába jó az oktatás minősége, ha a piacinak nevezett reform elviszi a hallgatókat - mondta az MTI-nek Szabó Miklós, az intézmény dékánja. Egy diáknak félévente átlagosan mintegy százezer forint pluszkiadást jelent az utazási kedvezmények tervezett megvonása - mondta Nagy Miklós, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar tanulmányi osztályának vezetője. A fővárosi intézményeket viszont a budapesti agglomerációs közlekedés drágulása érintheti érzékenyen.

A diákok életének drágulása befolyásolhatja az egyetemi városok lakáspiacát is: szakértők szerint az utazgatás helyett ugyan lehet, hogy sokan választják majd a lakásbérlést, ám a közüzemi díjak emelkedése ezzel egy időben arra szorítja majd a hallgatókat, hogy többedmagukkal vegyenek ki egy ingatlant- írja a Napi Gazdaság.

A képzési hozzájárulás összegére már megszületett a javaslat a rektori konferencia pénteki ülésén: eszerint a bevezetés első tanévében, 2008/2009-ben az alapképzésben félévenként 105 ezer, a mesterképzésben pedig 150 ezer forintot kellene fizetni.