Egyhangú volt a decemberi kamatdöntés

Vágólapra másolva!
Egyetértésben szavaztak a Monetáris Tanács tagjai a jegybanki alapkamat 8 százalékos tartásáról decemberi ülésükön. Az inflációs kockázatokat befolyásoló lényeges, új információ híján, egy kamatemelés decemberben inkább bizonytalanságot keltett volna - írja az MNB közleménye.
Vágólapra másolva!

A Monetáris Tanács egyhangúlag szavazta meg a 8 százalékos alapkamat tartását decemberi ülésén - áll a Magyar Nemzeti Bank pénteken kiadott közleményében. Az ülésről kiadott jegyzőkönyv ugyanakkor arra utal, hogy utólag is visszatért a testület a novemberi, 7:5 arányban elvetett kamatemelési javaslatra.

Többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kamat szinten tartása mellett novemberben felhozott érvek továbbra is érvényesek. Egyelőre nem igazolódott be, hogy az inflációs várakozások kedvezőtlenebb irányba módosulnak. A novemberi inflációs adat és a béremelésekkel kapcsolatos információk az inflációs várakozások kellő mértékű lehorgonyozottságára utalhatnak - áll a közleményben.

A tanács más tagjai ezzel szemben úgy vélték, hogy a legutóbbi döntés alkalmával a kamatemelés mellett elhangzott legfontosabb érv, az egyszeri ár- és költségsokkok következtében a bérek és az inflációs várakozások megemelkedésének kockázata továbbra is fennáll. Arra nézve viszont, hogy ez a kockázat milyen mértékben realizálódik, csak az elkövetkező néhány hónap inflációs és béradatai alapján lehet megbízható következtetéseket levonni.

A kormányzati intézkedések miatt megemelkedő infláció várható, kedvezőtlen másodlagos hatásaira a novemberi inflációs előrejelzés publikálásakor lett volna lehetősége a tanácsnak kamatemeléssel reagálni - áll a jegyzőkönyvben. A kamat szinten tartásáról meghozott, szoros szavazati arányú döntést követően azonban, az inflációs kockázatokat befolyásoló lényeges, új információ híján, egy kamatemelés decemberben már inkább bizonytalanságot keltene - folytatódik a közlemény. A pénzügyi folyamatokat elemezve a testület megállapította, hogy a jegybank novemberi döntését követően a piac kamatcsökkentést árazott be a jövő évre, az év egészét tekintve 50 bázispontot.

A Reuters által megkérdezett elemzők egyelőre nem várnak változást a kamatszintben, az első kamatcsökkentést 2007 közepére teszik, és az év végére átlagosan 7,1 százalékos kamatszintre számítanak, ami kis mértékben alacsonyabb a hozamgörbébe árazott 7,3 százaléknál.

A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a központi és önkormányzati hatáskörbe tartozó, szabályozott árak vártnál magasabb emelése tovább emelheti a fogyasztói árindex 2007 első felében várható tetőpontját, ezt azonban a monetáris politika saját eszközeivel nem képes közvetlenül ellensúlyozni.