Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre olcsóbb az internetes bankolás

Vágólapra másolva!
Költségracionalizálás miatt igyekeznek kiszorítani a fiókokból ügyfeleiket a hitelintézetek. Egyre nagyobb a különbség a klasszikus, papíralapú banki szolgáltatások és az elektronikus csatornák ára között.
Vágólapra másolva!

Akár felére csökkenhet az internetet használó ügyfelek havi költsége, azokkal a kliensekkel szemben, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a legalapvetőbb pénzügyi műveleteket is a fiókban, netán az ATM-nél intézzék - írja a Világgazdaság.

Az elektronikus szolgáltatások előnyei jól tetten érhetők a lakossági folyószámlák költségtételeinél: akad hitelintézet, amelynél egy bankon kívüli, papíralapú átutalás költsége hússzorosa egy internetes tranzakcióénak, de a többi piaci szereplőnél is általában minimum kétszeres a díjak közötti különbség.

Nem egy bank észrevehetően "bünteti" a hagyományos szolgáltatások igénybevételét. Egy papíralapú bankközi, eseti átutalás díja a CIB Bank Classic Magánszámlájánál például 300 forintnál kezdődik, ugyanezt az alsó limitet viszont a nonstop telefonos ügyfélszolgálat használatakor 200, az internetnél pedig 60 forintban határozták meg. Hasonló törekvés érezhető az Erste lakossági kondíciós listájában is: az alap lakossági folyószámlánál egy külső, bankfiókban kezdeményezett eseti utalásért minimum 400 forintot kérnek, ugyanez a művelet internetbankon keresztül 50 forint.

A hitelintézetek online csomagjainak ára könnyedén megtérül. Az Erste például igen komoly - csaknem 400 forintos - számlavezetési díjat alkalmaz a sztenderd lakossági bankszámlájánál, amelynél az online csomag mindössze ötven forinttal drágább. A HVB Nonstop számlája szintén havi 449 forintba kerül, viszont cserébe az ügyfél díjmentesen intézheti állandó és eseti elektronikus utalásait, illetve a csoportos beszedéseknek sincs külön költsége. Az OTP Bank Elektronikus Számlacsomagja - ha az ügyfél nem igényel havonta kiküldött számlakivonatot - 1200 forintba kerül, viszont gyakorlatilag minden elektronikus művelet ingyenesen végezhető vele, és több kényelmi szolgáltatás is kapcsolódik hozzá. A CIB-nél az Online Számlacsomag 549 forintba kerül havonta: ám ha az ügyfél vállalja, hogy legalább 50 ezer forint jövedelem rendszeresen a számlára érkezik, és havi két csoportos beszedési megbízásra vonatkozó felhatalmazás vagy két internetes átutalási megbízás teljesül, számlavezetési díjként 149 forintnyi kiadással kell kalkulálnia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről