Tízből kilenc jogosult kért gáztámogatást

Vágólapra másolva!
Az új gáz- és távhőtámogatási rendszer által meghatározott rászorultaknak közel 90 százaléka postázta határidőre az igénylését, így számukra már februári számlájukon jóváírják a támogatást. Legnagyobb arányban a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozó fogyasztók folyamodtak kompenzációért.
Vágólapra másolva!

A magyar háztartások 58 százaléka nyújtott be igényt gáz- vagy távhőtámogatásra, ami azt jelenti, hogy a jogosultak 85-90 százaléka a január 8-ai határidőre postázta a kérelmet - mondta el Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter az új energiatámogatási rendszer első tapasztalatait értékelő nyilvános munkaértekezleten. A mintegy kétmillió rászoruló többsége így hamarosan megkapja a támogatást, de március 31-ig továbbra is leadható a visszamenőleges igénylés. Az ezután leadott kérelem már csak a március utáni hónapra vonatkozik. Az igénylési arány egyébként lényegesen magasabb a nemzetközileg megszokottaknál, csak a briteknél tapasztalható hasonlóan magas arány. Mivel a többség már leadta kérelmét, ezért nem várható a szolgáltatók ügyfélszolgálati irodáján január elején tapasztalható roham ismételt feléledése - mondta Kiss Péter a Magyar Államkincstárban tartott értekezleten.

Az igénylések megoszlása azt mutatja, hogy a kompenzáció jó helyre megy, hiszen a legalacsonyabban meghatározott jövedelmi kategóriába (a nyugdíjminimum kétszerese alatt) tartozó fogyasztókhoz tartozik az összes igénylés 38 százaléka. Az egy főre jutó jövedelem tekintetében a nyugdíjminimum 2-, 2,5-szeresét magukénak mondó ügyfelek 29, a nyugdíjminimum 2,5-, 3-szorosával rendelkező fogyasztók 21, míg a legmagasabb, még támogatásra jogosult jövedelmi kategóriába tartozó személyek (a nyugdíjminimum 3-, 3,5-szerese között) 12 százalékkal részesednek az összes igénylés számából.

Míg tavaly a támogatásra fordított összeg 160 milliárd forint volt, idén 112 milliárd forint megy erre a célra - mondta el Veres János pénzügyminiszter.

Az összes igény teljes anyagi vonzatáról azonban csak a teljes feldolgozás után lehet beszélni, bár például az időjárás sokat változtathat ezen - mondta Katona Tamás a Magyar Államkincstár elnöke.

Eddig a pillanatig több mint 1 millió 700 ezer igénylés érkezett be, amiből mintegy 1 millió 200 ezret tudtak rögzíteni, tehát a feldolgozás előrehaladott állapotban van. A január 8-áig postára adott igényeket 15 napon belül elbírálják, eddig az összes igénylés 24 százalékára adtak postai választ, és ugyanennyi (körülbelül 400-400 ezer igény válasza) már csak a postára vár. Az igénylések 18 százaléka hiánypótlásra vár, az itt elkövetett leggyakoribb hibák közé tartoznak a korábbi gázszámla csatolásának elmulasztása, az aláírás elmulasztása, illetve a családi állapotra, a háztartástagok számára vonatkozó adatok hiánya. Az elutasítottak aránya 1 százalék volt, ők sokféle ok miatt (például nem gázártámogatást kértek) nem kaptak kompenzációt - mondta el Katona Tamás.

A gázár- és távhőtámogatás végrehajtója a Magyar Államkincstár. Első lépésben fel kellett mérni az erőforrásokat, szükségleteket, kritikus pontokat: ez utóbbiak közül a legfontosabb, hogy a támogatás már februárban megjelenhessen a számlán. A legnagyobb feladat az információs rendszer logisztikája volt - közölte Katona. Országosan mintegy 100 gáz- és távhőszolgáltatóval vették fel a kapcsolatot. A lakosságnak kiküldött nyomtatványok összesen 117 tonnát tettek ki. A Magyar Államkincstár 3500 belső munkatárssal (a tavalyi létszámcsökkentés után) dolgozik, dolgozott a feladaton, a hét hat napján, 12 órás műszakban - mondta el Katona Tamás. A helyezetet nehezítette, hogy a január amúgy is az egyik legzsúfoltabb hónap, például a közalkalmazottak 13. havi illetményének bérszámfejtése miatt. Ezért az erőket koncentrálni kellett, amellett, hogy szabadságra senkit sem engedtek el, az informatikusok éjjel is dolgoztak. A két fő szempont az idő, és a hibátlanság betartása volt a munkában - tette hozzá Katona Tamás.

Fotó: MTI
A nyomtatványok 117 tonnát nyomtak

Az új támogatási rendszer gyors bevezetésével az állam bebizonyította, hogy feladatait képes a versenyszférához hasonló gyorsasággal és megbízhatósággal elvégezni - mondta Veres János pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter megköszönte az Államkincstár megfeszített munkáját, és azt ígérte, honorálni fogják a robotolást. Az adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, az Államkincstár kezeli a családi, és rokkantsági támogatásokat is, és az adatvédelmi előírásokat maximálisan betartják. Jogszabályellenes adatkezelésről tehát nincs szó, mondta. Ezzel kapcsolatban Katona Tamás azt mondta, a Kincstár minden háztartásba címzetlen borítékban küldte el a nyomtatványokat, így ezzel egyáltalán nem volt adatkezelési feladat. A kilátásba helyezett szúrópróbaszerű adóhatósági vizsgálatokról Veres János azt mondta, azokat az APEH a rendelkezésére álló információk alapján végzi.