Nőtt a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
A befektetési alapok vagyona 2006-ban 35 százalékkal nőtt, december végén 2540 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év vesztesei a kötvényalapok voltak, a többi alaptípust növekedés jellemezte, a legnagyobb mértékben a vegyes alapok vagyona nőtt.

A kötvényalapok vagyona közel 51 százalékkal csökkent, 276 milliárd forintot tett ki az év végén. A vegyes alapok vagyona 154 százalékkal 165 milliárd forintra bővült. Jól teljesítettek a részvényalapok is, vagyonuk egy év alatt 83 százalékkal gyarapodott, 299 milliárd forintot tett ki december végén. Az ingatlanalapok vagyona közel 60 százalékkal 577 milliárd forintra nőtt 2006-ban.

Az év utolsó hónapjában az alapokból 20 milliárd forintot vontak ki a befektetők, amit ellensúlyozott a 30 milliárd forintnyi hozam, így összességében 0,4 százalékkal gyarapodott az alapok vagyona decemberben. Az év utolsó hónapjában 11 új alap indult egy pedig megszűnt, a hónap végén a Bamosz tagjai összesen 237 alapot kezeltek.

A garantált alapokban decemberben 11,7 milliárd forintot helyeztek el a befektetők, a hozamok pedig további 4,5 milliárd forinttal növelték a vagyont, amely így 6,5 százalékos bővülés után a hónap végére 264 milliárd forintot ért el.

A származtatott alapok vagyona 2,5 százalékkal 18 milliárd forintra emelkedett. Az év utolsó hónapjában 70 millió forint friss tőke érkezett a származtatott alapokba, összesített hozamuk pedig 360 millió forintot tett ki.

Az összvagyon mintegy 23 százalékát képviselő ingatlanalapok vagyona decemberben 2,2 százalékkal 577 milliárd forintra csökkent. A 16 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok hozama 3,5 milliárddal növelte a vagyont. Az előző hónaphoz hasonlóan a visszaesést továbbra is a hazai ingatlanalapok alapjai diktálták, ezek vagyona egy hónap alatt 3,5 százalékkal 107 milliárd forintra csökkent.

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt a pénzpiaci alapok jelentik, ezek vagyona decemberben 0,6 százalékkal mérséklődött, a hónap végén 784 milliárd forint volt. Decemberben 8,6 milliárd forintot vontak ki a pénzpiaci alapokból, míg a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A részvényalapokból decemberben 2,4 milliárd forint tőke áramlott ki, a hozamok viszont közel 10 milliárd forinttal növelték a vagyont, amely így 2,5 százalékkal bővült, a hónap végén 299 milliárd forintot tett ki.

A vegyes alapok vagyona egy hónap alatt 0,8 százalékkal 165 milliárd forintra csökkent. Esetükben a tőkekivonás 3,4 milliárd forint volt, míg az alapok teljesítménye 2 milliárd forinttal növelte a vagyont.

A kötvényalapokat érintő tőkekivonás decemberben némileg lassult, 5,7 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a hozamok viszont mintegy 2 milliárd forint vagyonnövekedést eredményeztek. A kötvényalapok vagyona 1,3 százalékos havi csökkenés után 276 milliárd forint volt december végén.