Újra folyik az olaj Magyarország felé

Vágólapra másolva!
Megállapodott az orosz és a fehérorosz kormányfő szerdán, Fehéroroszország visszatöltötte a Barátság kőolajvezeték rendszerébe a lefoglalt olajat, így csütörtökön kora reggel újra megindulhatott az olajszállítás Fehérorszországon keresztül - többek között Magyarország felé is.
Vágólapra másolva!

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Televízió Este című műsorában jelentette be, hogy Fehéroroszország este 22.00 órakor elindította az olajszállítást a Barátság (Druzsba) vezetéken Európába, minden valószínűség szerint még éjfél előtt a magyar határra ér a kőolaj. A vezetéken a szállítás mintegy 50 órája áll, Magyarország szerdán már átállt a stratégiai készleteinek a felhasználására.

A lengyel kőolajvezetékeket üzemeltető PERN vállalat csütörtök hajnalban jelezte, hogy ismét megindult az orosz kőolajszállítás a lengyel-fehérorosz határnál.

A szállítás helyreállításának előzménye az volt, hogy a fehérorosz kormány eltörölte az orosz kőolajszállítmányokra kivetett tranzitvámot a két ország államfői által kialakított kompromisszumnak megfelelően, és Fehéroroszország visszaadta a korábban lefoglalt olajmennyiséget a Barátság kőolajvezetékbe.

A kormányának ülése után nyilatkozó fehérorosz miniszterelnök elmondta azt is, hogy csütörtökön Moszkvába repül, ahol orosz kollégájával, Mihail Fradkovval folytat tárgyalásokat. A két államfőnek pénteken számolnak be a megbeszélések eredményeiről. Szidorszki arra számít, hogy Oroszország a fehérorosz döntésre válaszul visszavonja a két ország kereskedelmi kapcsolatait illetően korábban bevezetett minden korlátozó intézkedését.

"Szerda délután újraindulnak a Barátság vezetéken keresztül a Szlovákiának szánt orosz olajszállítások" - jelentette be a vezetékhálózat szlovákiai ágát üzemeltető Transpetrol vállalat. A cég közleményében közép-európai idő szerint délután fél négyre tette a szállítások felújításának időpontját, hozzátéve, hogy az első szállítmány este hat körül érkezhet meg Szlovákiába. Ezt a hírt azonban a Transznyeft orosz monopólium alelnöke, Szergej Grigorjev később cáfolta. Grigorjev külön cáfolta azt is, hogy a Transznyeft már értesítette volna Szlovákiát a szállítás felújításáról.

A Szlovákiába a Barátság kőolajvezeték déli ágán keresztül történő orosz olajszállítás hétfő este szakadt meg, néhány órával az után, hogy az orosz-fehérorosz tarifavita miatt leálltak a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba tartó szállítmányok.

Oroszország arra hivatkoza állította le a szállítást, hogy a fehéroroszok lopják belőle az olajat. Ez a vezeték látja el a volt szocialista országokat Közép-és Kelet-Európában. Az oroszok exportvámot vezettek be az olcsón átadott olajon nyerészkedő beloruszokkal szemben. Fehéroroszország erre válaszul tonnánkénti 45 dolláros tranzitdíjat vezetett be, és 79 000 tonnányi olajat lecsapolt a Barátságból. Moszkva erre válaszul szüntette be a szállítást a vezetéken.

Fotó: EPA
Lukasenkó fehérorosz elnök - az orosz intézkedések visszavonására várva

Magyarország stratégiai kőolajkészleteit kedden este szabadította fel Kóka János gazdasági miniszter. A készletekből napi 15 ezer tonna kőolajat lehet felhasználni, ez a hazai fogyasztás fedezésére elegendő. A Molnak a felhasznált kőolajat a Barátság kőolajvezeték beindítását követő hat hónapon belül kell visszapótolnia. A Mol szerdán 15 óra óta a felszabadított stratégiai kőolajkészletet használja, amíg újból be nem indul az orosz kőolajszállítás.

A biztonságos ellátás feltételei tartós kiesés mellett is biztosíthatóak, mivel mintegy 500 ezer tonna nyersolaj áll rendelkezésre a stratégiai készletekben. A gazdasági miniszter által a készletekből engedélyezett napi 15 ezer tonna kényelmesen fedezi az igényeket, mivel összességében naponta mintegy 13 ezer tonna felhasználására van szükség jelenleg Magyarországon - mondta Kóka János szerdán. A gáztartalékok szintén elégségesek (mintegy 3 milliárd köbméter), ráadásul a megszokottnál enyhébb idő miatt gázt helyettesítő olajtartalékra sincs szükség. (Egy nagyobb szünet esetén pedig az Adria-olajvezetéken, Horvátországon keresztül is lehetne biztosítani az olajellátást.)

"Amennyiben a helyzet rendeződik, természetesen nem használnak többet a stratégiai tartalékból" - ismertette az eljárást az [origo]-val Rácz Krisztina, a GKM kommunikációs főosztályvezetője.

Szerdán délután, több mint 1 százalékos árcsökkenést jelezve hordónként 55 dollár alá esett az amerikai könnyűolaj (WTI) határidős ára, és a korábban is süllyedő irányzatot erősítette az orosz-fehérorosz megállapodás híre.

[origo]/MTI