S&P: Az olajstop nem érinti a Mol besorolását

Vágólapra másolva!
Nem módosít a Mol adóskockázati besorolásán, sem annak kilátásán a Standard & Poor's az orosz olajszállítások leállítása nyomán. A magyar olajcég függését az orosz importtól ugyanakkor túlzottnak nevezi a nemzetközi hitelminősítő keddi közleményében.
Vágólapra másolva!

A Mol pénzügyileg kellően rugalmas ahhoz, hogy átvészeljen egy ideiglenes szállítási fennakadást, és a köztes időben a magyarországi stratégiai készletekből lehet pótolni a kiesést, áll a Standard & Poor's londoni közleményében. Egy esetleges hosszabb leállás, amely alternatív forrásokból, például az Adria vezetéken történő beszerzést tenne szükségessé, azonban már negatív hatással járna a finomítói tevékenység profitrésére és a jövedelmezőségre, ami negatívan hathat a Mol adósi profiljára. Az S&P szerint a Mol adóskockázati profiljának gyenge pontja a túlfüggőség az orosz beszerzéstől.

Az S&P 2005 szeptemberében adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t első vállalati minősítésként a Molnak. Ehhez fűzött akkori elemzésében kiemelte: a Mol a független európai finomítók közül addig egyedüliként kapott befektetői fokozatot a Standard & Poor'stól, amit a korlátozott versennyel jellemzett, erőteljes kiskereskedelmi pozíció és a finomítói tevékenységben érvényesülő, a nyugat-európai cégeknél számottevően jobb profitrés indokolt.

A Standard & Poor's azonban tavaly majdnem leminősítette a Molt a spekulatív sávba az általa agresszívnek tartott terjeszkedési politika miatt. A hitelminősítő április 28-án negatív figyelőlistára vette a magyar olajcéget, miután ismertté vált, hogy a Mol átvételi ajánlatra készült az orosz Udmurtnyeft olajtermelő vállalatra. A negatív figyelőlista bejelentéséhez fűzött akkori indoklás szerint az Udmurtnyeft akvizíciójának pénzügyi kihatása nagyobb és kockázatosabb lehetett volna a vártnál.

Július 11-én azonban a Standard & Poor's levette a negatív figyelőlistáról a Mol besorolását, azzal az indokkal, hogy a cég akvizíciós kísérlete az Udmurtnyeftre végül nem járt sikerrel. Ezzel együtt viszont a hitelminősítő negatív kilátást jelentett be a Mol osztályzatára, mondván: az Udmurtnyeft-próbálkozás mégis jelezte a magyar társaság "növekedési étvágyát". Az S&P december 8-án a negatív kilátást stabilra javította vissza, azzal indokolva a negatív kilátás megszüntetését, hogy a Mol "figyelemre méltó pénzügyi teljesítményt" ért el 2006 első kilenc hónapjában. Az S&P várakozása szerint a Mol csak közepes méretű akvizíciókkal fogja megvalósítani terjeszkedési stratégiáját, így a vállalat kockázati profilja nem fog érdemben változni.

Az orosz olaj leállása kapcsán korábban a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő londoni értékelésében azt írta: bár Közép-Európa orosz nyersolaj-ellátása megbízhatatlanabbá vált, de a térségi olajipari vállalatokat egyelőre nem fenyegeti negatív minősítési lépés tartalékaik és alternatív beszerzési útvonalaik miatt. Ha viszont az ellátás hosszabb távon sem áll helyre, a Fitch felülvizsgálhatja a térségi finomítók adósosztályzatait, mivel a vezetékes szállítás kiesését az orosz olaj tengeri importjával kellene pótolni, ami pótlólagos szállítási költséget, illetve - északi-tengeri vagy közel-keleti olaj vásárlása esetén - drágább olajat jelent.