Hordozható lehet a bankszámlaszám

Vágólapra másolva!
A banki szakértői bizottság támogatja a pozitív adóslistát és egy olcsó számlakonstrukció létrehozását, és a számlaszám-átirányítás intézményét is.
Vágólapra másolva!

A kormányfő felkérésére alakult banki szakértői bizottság szakértői kívánatosnak tartanák, hogy a pénzintézetek alakítsanak ki egy olyan olcsó számlakonstrukciót, ami mindenki számára elérhető - írja a Napi Gazdaság. Az úgynevezett alapszámla léte lehetővé tenné, hogy az állami juttatások a jövőben csak utalással legyenek teljesíthetők.

Talán még ennél is nagyobb jelentőségű lenne a számlaszám-átirányítás feltételeinek megteremtése. A számlaszámnál ugyanis nem kivitelezhető a mobilszámoknál már bevezetett hordozhatóság, de az átirányításnak nincs akadálya - a Giro, az MNB és a pénzügyi felügyelet, sőt a bankszövetség véleménye szerint. A bankváltást emellett megkönnyíthetné az is, ha a csoportos beszedési megbízásoknál létrejönne a központi felhatalmazási rendszer.

A bizottság nem csak a bankok, hanem a különböző termékek közötti váltást is megkönnyítené. A számtalan javaslat között szerepel még, hogy a kamatok és díjak terén jelenleg érvényesülő egyoldalú szerződésmódosítás jogi szabályozását újra kellene gondolni.

A bizottság már decemberben eljuttatta részletes javaslatait a kormányzatnak -mondta Várhegyi Éva, a testület elnöke, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa.

Már korábban is hangsúlyozták, hogy a hitelcsődök mérséklése érdekében a bizottság is támogatja az egyéni hitelfelvevőket nyilvántartó, úgynevezett pozitív adóslistát.

Több javaslat is vonatkozik a transzparencia növelésére, a szakértők úgy vélik például: érdemes pontosítani azt a kormányrendeletet, amely a hitelek minden költségét kifejező (thm) mutató, valamint ennek betéti párja (ebkm) kiszámítására és értelmezésére vonatkozik. Annak érdekében, hogy ez a munka mindenképpen eredményre vezessen, rögzítették: ha egy éven belül kiderül, hogy az önszabályozó eszközök a banki ígéretek ellenére mégsem működnek, a kormányzat jogszabályokkal kezelje a problémákat.