Tőzsderekordok Londonban és New Yorkban

Vágólapra másolva!
Egyszerre döntöttek ki- és bevezetési rekordot tavaly a világ legnagyobb értéktőzsdéi, elsősorban a londoni és a New York-i.
Vágólapra másolva!

A Thomson Financial pénzügyi adatszolgáltató összesítése szerint tavaly összesen 150 milliárd dollár tőkeértékű vállalati részvényt vezettek ki a világ nagy tőzsdéiről; ez két év alatt csaknem háromszoros emelkedés volt.

A New York-i Értéktőzsdéről (NYSE) tavaly nettó 38,8 milliárd dollárnyi vállalat távozott; a második számú New York-i értékpiac, a Nasdaq nettó 11 milliárd dollár tőkeértéket vesztett 2006-ban, csaknem a kétszeresét az előző évinek.

Az új elsődleges vállalati kibocsátások globális összértéke azonban december végéig elérte a 253 milliárd dollárt, vagyis több mint 100 milliárd dollárral haladta meg a tőzsdei kivezetésekét.

A tőzsdéken 2006-ban megjelent új részvénytőke-érték jelentős része orosz és kínai cégek bevezetéséből eredt; e két országból 65 milliárd dollárnyi vállalatot vezettek be újonnan a tőzsdékre.

A Londoni Értéktőzsdéről (LSE) történt legjelentősebb tavalyi kivezetés a brit BAA repülőtér-üzemeltetőé volt, miután a céget 2006 nyarán, több mint 10 milliárd fontért, hosszas küzdelem után felvásárolta a spanyol Grupo Ferrovial infrastrukturális és szolgáltató csoport.

A BAA fél évvel korábban a Ferihegyet működtető Budapest Airportot vásárolta fel, a Ferrovial azonban azóta elvi megállapodásra jutott a magyar cég eladásáról a német Hochtief építőipari csoport repülőtér-üzemeltető üzletágával, amely annak idején a második helyen végzett a ferihegyi privatizációs pályázaton.

Az LSE-n - saját újévi közleménye szerint - tavaly mindazonáltal rekord értékű, 27,9 milliárd font (53 milliárd dollár, 11 ezer milliárd forint) új vállalati részvény jelent meg, 71 százalékkal több, mint az előző évben.