Le Monde a magyar gazdaság helyzetéről

2006.12.01. 17:31

A költségvetés bevételeinek növelése nem elegendő, pedig már eddig is nagy terhet jelent a lakosságnak, amely a megszorítások fő áldozata - áll a Le Monde című francia napilap pénteken közölt cikkében. A lap hangsúlyozza, hogy a bérköltségek terhei, valamint az áfa már emelkedett, és a gázáremelés is fájdalmasnak ígérkezik.

A párizsi újság "A pénzügyi szigorítás a növekedést veszélyezteti Magyarországon" című írásában a magyar konvergenciaprogram aktualizált változatából a államadósságnak a bruttó hazai termék (GDP) 70 százalékára történő leszorításának célját emelte ki a korábbi változatban szereplő 71,1-hez képest.

"Ez a GDP javulásának és a nyár óta bevezetett intézkedéseknek köszönhető" - mondta a lapnak Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. A kormány intézkedéseit illetően ugyanakkor nem várható sok változás - tette hozzá Danks Emese kormányszóvivő.

A konvergenciaprogramot szeptemberben Brüsszel valóban megelégedéssel fogadta, Almunia pénzügyi biztos november 9-én Budapesten mégis azt hangsúlyozta: a magyar kormánynak a tervezett strukturális reformok részleteit is be kell mutatnia. A közgazdászok és befektetők is egyetértenek abban, hogy a 10 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal tükrében a reformok elengedhetetlenek a gazdasági stabilitás és az ország versenyképessége szempontjából.

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) novemberben kiadott éves jelentésében megjegyezte: Magyarországnak a leglényegesebb az egészségügy, az oktatás, a helyi közigazgatás és a nyugdíjak terén csökkenteni a kiadásokat. A jelentés szerint Magyarországon az irány jó, de hiányzik a reformok részletesen kidolgozott teljes programja.

A lap kiemeli: Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 8 százaléknál magasabb inflációt vár 2007 első hónapjaiban. A monetáris stabilitás érdekében a jegybank négy hónap alatt sikeresen emelte 6,25-ről 8 százalékra az irányadó kamatot, hiszen a forint megerősödött az euróhoz képest.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) november 18-i előrejelzése szkeptikusnak mutatkozik Magyarországnak a költségvetési hiány csökkentésében meghatározott célok betartására vonatkozó képességét illetően. Az OECD 2008-ra legjobb esetben 5,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt jelez előre a Budapest által bejelentett 4,3 százalékkal szemben.

A lap szerint a befektetők csak akkor fognak véglegesen megnyugodni, ha a strukturális reformok életbe lépnek. Az első intézkedéseket - az "egyetemi beiratkozási díj" bevezetését és kiegészítő adót a gyógyszeriparban - már megszavazta a parlament, de a lényeg még hátravan. A politikai válság annak ellenére nem ért véget, hogy az Országgyűlés október 6-án Gyurcsány Ferenc kormányfőnek megszavazott bizalmával a politikai kockázat elhárult - véli Claire Dissaux, a Calyon Bank szakértője.

Francois Monville, a Mazars-Magyarország könyvvizsgáló cég részéről a lapnak azt mondta: a politikai válság lassítja a kormány munkáját, ugyanis a jobboldal a megszorító program ellen népszavazási tervet hirdetett, melynek hét pontja közül hármat a Országos Választási Bizottság hitelesített.

KAPCSOLÓDÓ CIKK