EU: Csúcsév az idei a kartell-büntetésekben

2006.12.01. 7:59

Öszszesen 519 millió euróra büntetett meg az Európai Bizottság öt vállalatot, amiért a szintetikus gumik piacán árrögzítési gyakorlatot folytattak, illetve információkat cseréltek ki a vevőkről. Ez a második legnagyobb kartellbírság az EU történetében - olvasható a Világgazdaságban.

Az olasz Eni, a holland Shell, az amerikai Dow, a cseh Unipetrol és a lengyel Trade-Stomil társaságra kirótt pénzbüntetéssel, az idén eddig kivetett kartellbírságok összege egyben új éves rekordra (1,843 milliárd euró) is emelkedett.

A kartellben a megbüntetett öt vállalat mellett a német Bayer is részt vett, amelyre azonban az úgynevezett engedékenységi politika jegyében nem vetett ki bírságot a bizottság, mivel a cég elsőként fedte fel 2002 végén a versenykorlátozó gyakorlatot Brüsszelnél.

Ezután az amerikai Dow is elismerte, hogy részt vett a piackorlátozó egyezségben. Az utóbbi társaság büntetését azonban csupán 40 százalékkal mérsékelték, mivel csak másodikként jelentkezett. Később a Shell is feladta magát, azonban az általa nyújtott információk nem voltak olyan értékesek a nyomozás során, hogy a bírságát csökkentsék.

Az öt társaságra kivetett 519 millió eurónál többet eddig csak egy esetben vetett ki a bizottság egy adott kartellbüntetésben: 2001-ben a vitamin-készítmények piacán működtetett illegális összefonódás miatt 790 millió eurót szabott ki a brüsszeli testület.

A most megbüntetett öt cég közül a legnagyobb bírságot az ENI kapta: a 272 milliós büntetés az EU történetében a második legnagyobb, amelyet egy adott cégre vetettek ki egy lefülelt kartell miatt. A csúcstartó a Hoffmann-La Roche gyógyszercég, amely egy vitaminkartellben való részvételért fizethetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK