Egyszerűsödő hozzáférés az EU-pénzekhez

2006.12.01. 8:26

Lazítják az eddig igen szigorú előírásokat, így az uniós pályázatok nyertesei könnyebben juthatnak majd hozzá a pénzükhöz. Az új szabályok 2007. május 1-jétől lépnek életbe az uniós kifizetésekkel kapcsolatban - írja a Világgazdaság.

A könnyítések főként gyakorlati jellegűek. A kedvezményezett szervezetek számára jelenleg gyakran nagy nehézséget jelentő előfinanszírozási szabályok megváltoztatásával például bizonyos esetekben természetbeni szolgáltatásokat is el lehet majd számolni, 60 ezer eurós támogatás alatt pedig egyáltalán nem lesz szükség előfinanszírozásra. Illetve több esetben megemelték a támogatások limitét.

Egyszerűsödnek például a kisebb öszszegű uniós közbeszerzésekre vonatkozó szabályok is. Az eddigi 50 ezer helyett, 60 ezer euróban megállapított limit alatti beszerzéseknél megszűnik a pénzügyi teljesítőképesség bizonyításának előírása. Emelik azt az összeghatárt is, amely alatt egy egyszerű nyilatkozattal lehet helyettesíteni annak igazolását, hogy a vállalkozást korábban nem büntették meg valamilyen visszaélés miatt, nincs csődben, rendesen fizeti az adókat, valamint a társadalombiztosítási járulékokat.

Az egyszerűsítés a magyar pályázati rendszerben is elkezdődött, és már látszanak az első eredmények - összegezte tapasztalatait Maróczi Imre, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének (Pátosz) elnöke. Fontosnak tartja, hogy alapcsomag készül a pályázóknak. Ezentúl csak a nyertesektől kérik be a szükséges igazolásokat; ez kevesebb adminisztrációt és kisebb költséget jelent a pályázóknak

A pályázati törvény módosításával valóban egyszerűsödhetnek az eljárások - véli Semperger Kinga, az Árindex szakmai igazgatója. Elsősorban az elbírálási idő csökkenését és az értékelési dokumentumokba való betekintést várja, ezenkívül arra számít, hogy a regionális és az országos programok mögötti döntési, hatósági szintek 2007-től átláthatóbbak lesznek.

Ugyanezt ígérték 2005-2006-ban: átláthatóbb, gyorsabb rendszert, ám ebből eddig kevés valósult meg, legalábbis nem szignifikáns a változás - reagált a hírre Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezető igazgatója.

Ráadásul szerinte már látszik, hogy újból a tanulás éve lesz 2007, illúziókat táplálnak az új vezetők a rendszer gyors és radikális változását illetően. Egyelőre híre-hamva sincs a pályázatkezelésben fontos szerepet betöltő új - állítólag óriás - közreműködő szervezeteknek, így az sem világos, hogyan tudnak majd ezek januártól tömegesen gyors és pontos munkát végezni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK