Jót tett a foci vb a német gazdaságnak

2006.08.01. 11:41

Növekedett a német kiskereskedelmi értékesítés,júniusban, köszönhetően a futball világbajnokságra Németországba érkezett szurkolók költekezésének. A német kormány ezután reménykedik benne, hogy Európa legnagyobb gazdasága végre kilábalhat az évek óta tartó stagnálásból.

A kiskereskedelmi forgalom 1,9 százalékkal bővült júniusban Németországban, a helyi Központi Statisztikai Hivatal szezonálisan kiigazított adatai szerint.  Az idén ez volt a legjelentősebb növekedés, azt követően, hogy májusban közel félszázalékos visszaesés volt tapasztalható. A Bundesbank közlése szerint az élelmiszer, mind a ruházati eladások jól alakultak.

"A kiskereskedelmi értékesítés a vártnál erősebben növekedett júniusban." - mondta Alexander Koch, a HVB elemzője. A focivb alatt tapasztalható költekezés erős forgalombővüléshez segítette a német kiskereskedőket. A Németországba érkező tengerentúli szurkolók egész vagyont költöttek látogatásuk során.

A német kormány  reménykedik benne, hogy Európa legnagyobb gazdasága végre kilábalhat az évek óta tartó stagnálásból. A magánszektor fogyasztása, amely a nemzeti termék 60 százalékát teszi ki, meglehetősen visszafogott volt az utóbbi időben, és a növekvő munkanélküliség is a gazdaság növekedésének lassulásához vezetett.

Megalapozott azonban a félelem, hogy a növekedés nem valódi fellendülésnek köszönhető, hanem a forgalmi adó három-százalékpontos növekedésének, amely a készletek felhalmozására ösztönzi a vásárlókat. A fogyasztók nagy része rendkívül érzékenyen reagált a 19 százalékra emelkedő forgalmi adóból következő áremelkedésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK