Emelkedés előtt a betéti kamatok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 2,5 évben 12 környékéről 6 százalék alá csökkentek a bankok betéti kamatai. Az utóbbi napok tőkepiaci eseményei nyomán azonban várhatóan újra emelkedni kezd a bankbetétek hozama. Az [origo] összegyűjtötte, mekkora kamatot fizetnek  a magánszemélyek betétei után a jelentősebb pénzintézetek.
Vágólapra másolva!

A kamatszint 2004 elején kezdődött és tavaly őszig tartó csökkenése idején azok jártak jól, akik hosszabb futamidejű betétekbe fektették pénzüket. Ők a korábban kialakult magas hozamhoz juthattak a kamatszint csökkenése után is. Az utóbbi napok tőkepiaci folyamatai nyomán azonban az állampapírok és kötvények hozamának emelkedését követően növekedésnek indulhatnak a betéti kamatok is.

Ezért a takarékoskodóknak célszerű lesz átgondolni befektetési stratégiájukat. Ennek megfelelően rövidebb futamidejű betétekbe érdemes elhelyezni a megtakarításokat, hogy a kamatszint növekedése után egy hosszabb időre szóló lekötés ne legyen akadálya a magasabb kamatok kihasználásának.

Az utóbbi és az előttünk álló hónapokban ugyanis az amerikai államkötvények hozamának emelkedése és a magyar államháztartás magas és bizonytalan nagyságú hiánya miatt a tőke a magyar állampapírpiacról a fejlettebb és biztonságosabb országok értékpapírpiacaira távozik, ami olcsóbbá teszi a magyar kötvényeket és növeli a magyarországi kamatszintet.

A költségvetési megszorítások, a forint gyengülése és a kamatok emelkedése ugyan várhatóan mérsékli a hitelek iránti igényeket. Ezért a bankok nem tudják olyan tempóban növelni hitelezési és betétgyűjtési aktivitásukat, mint az utóbbi években. A hitelekhez szükséges forrásokhoz azonban még így is csak a jelenleginél magasabb kamatok mellett juthatnak majd hozzá. Ezért a bankok előbb utóbb kamataik növelésére kényszerülnek és ismét megszaporodhatnak a betétgyűjtő akciók.

Az [origo] által összegyűjtött adatok szerint 1 millió forint nagyságú összegre jelenleg két hónapos lekötés esetén lehet a legmagasabb kamatokat kapni. Az MKB Bank egy akció keretében évi 7,2 százalékos kamatot fizet, de a HBW Express Takarékszövetkezet ügyfelei is 6 százalékos hozamhoz juthatnak éves szinten.

Három hónapos futamidőre a HBW Expressz ás a Raiffeisen Bank fizeti a legmagasabb, évi 6 százalékos, hat hónapra pedig az ÁÉB Bank adja a legnagyobb, évi 6,25 százalékos hozamot. Éves lekötés esetén pedig a HVB Bank évi 6 százalékos kamatával járhatunk a legjobban.

Némileg alacsonyabb kamathoz juthatunk, ha - a kamatnövekedésre spekulálva - csak egy hónapra kötjük le pénzünket. Ekkor a KDB Bank éves betétje fizeti a legnagyobb, évi 5,5 százalékos kamatot, de 5,10 százalék vagy afölötti hozam érhető el az Erste Bank, a HVB Bank és az MKB Bank betétjeivel is.