Veszélyben a magyar vodkagyártás

Vágólapra másolva!
Amennyiben a jövőben csak gabonából, és burgonyából lehet majd vodkát előállítani, az a magyar előállítok végét jelenti. Az ügyről ma vitatkoznak a különböző országok agrárminiszterei.
Vágólapra másolva!

A vodka előállításához felhasználható alapanyagokról is vitát folytat mai ülésén az uniós agrárminiszterek tanácsa. Lengyelország a balti és az északi államok támogatásával azt a bizottsági tervezetet vitatja, amely az eddigi szabályozásnak megfelelően agrártermékek széles köréből, így melaszból és törkölyből is engedélyezné a vodkakészítést.

A vodkanagyhatalmak viszont azt szeretnék, ha a jövőben csak gabonából és burgonyából készülhetne a tömény szesz. Ez egyet jelentene a magyar vodkatermelés megszűnésével, miután hazánkban a melasz és a törköly szolgál az ital alapanyagául. A lengyelek és szövetségeseik csak minősített többséggel érhetik el a bizottsági javaslat felülbírálatát, blokkoló kisebbségük viszont elég ahhoz, hogy patthelyzet alakuljon ki a tanácsban.