Kamatemeléssel búcsúzott Greenspan

2006.01.31. 21:05

Kamatemeléssel búcsúzott Alan Greenspan amerikai jegybankelnök, ami megfelelt a gazdasági elemzők várakozásának. Greenspan 18 és fél évig volt a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, keddtől Ben Bernanke váltja őt az elnöki székben. Greenspan volt minden idők legnépszerűbb jegybankelnöke az USA-ban. Többek közt neki tulajdonítják a kilencvenes évek nagy gazdasági föllendülését, ugyanakkor neki köszönhető, hogy a recesszió időszakában nem szaladt meg az infláció Amerikában. A Moody's szerint még egy kamatemelésre számíthatunk az USA-ban.

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedden negyed százalékponttal 4,50 százalékra emelte irányadó célkamatát. Az egyhangúlag meghozott döntés megfelelt a piaci várakozásnak. A kedden véget ért FOMC-értekezlet előtt közvetlenül az elemzők mindegyike úgy vélte, hogy ebben a ciklusban már csak két, egyenként szintén negyed százalékpontos emelés várható, január 31-én és március 28-án, és azzal a szigorítás egyelőre befejeződik.

A Fed közleménye szerint szerint "esetleg" még szükség lehet további emelésekre, egyensúlyban tartandó a fenntartható gazdasági növekedés és az árstabilitás kockázatait. Az előző, decemberi ülésén a FOMC úgy fogalmazott, hogy "minden bizonnyal" lesz még további kamatemelés. A közleményből hiányzott a korábbi emelések alkalmával szokásos megállapítás arról, hogy a kamatszint "ösztönzi" a gazdasági növekedést.

Közvetlenül a kamatdöntés bejelentése előtt a Nasdaq 6 pont, a DJIA 4 pont veszteségen volt, az euró 1,2172 dollárt ért. Mintegy 15 perccel később a Nasdaq vesztesége 9 pontra, a DJIA indexé 25 pontra nőtt, míg az euró 1,2133 dollárt ért.

Kedden távozott a Fed-től Alan Greenspan jegybankvezér. Greenspan 18 és fél éven keresztül állt az amerikai jegybank élén. Greenspan volt mindez idáig Amerika leghíresebb jegybank elnöke. Greenspant az amerikai üzleti körök mind megkérdőjelezhetetlen gazdasági szakembert, csalhatatlan jóst tartják számon.

Sokak számára Greenspan neve egyet jelent a kilencvenes évek amerikai gazdasági fellendülésével. Annyi biztos, hogy Greenspan regnálása alatt az amerikaiak több bő esztendőt láttak, mint szűket.

A Gallup felmérése szerint a távozó Greenspannel az amerikaiak 65 százaléka elégedett. Elsősorban a szegényebb rétegek gondolnak Greenspanre hálával. A 30 000 dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők elégedettek Greenspannel, ezzel szemben a 75 000 dollárral nagyobb éves jövedelemmel bírók 82 százaléka visszautasítja a Fed-elnök árstabilitás-védő politikáját.

Greenspantől az elemzők kamatemelést vártak búcsúzóul. A jegybankelnök sorban tizenháromszor emelte 25 bázisponttal az amerikai irányadó alapkamatot 2004 nyara óta. Amikor Greenspan a kamatról döntött a Fedben, a szenátus kinevezte örökösét, Ben Bernankét. Az új Fed-elnök tiszta lapot kap a munkához. Greenspan olyan állapotban hagyja rá a gazdaságot, hogy Bernankénak nem kell azonnali döntéseket hoznia, nyugodtan vizsgálódhat, hogy megállapítsa a trendeket.

Fellendülés és válságkezelés

Greenspan 1987-ben, Paul Volckertől vette át a Fed vezetését. Volcker a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején sikeresen nyomta le a korábbi magas inflációt. Greenspan folytatta a Volcker által megkezdett trendet, és olyan mélyre szorította az inflációt, ami elképzelhetetlennek tűnt akkor, amikor elfoglalta hivatalát. Amikor híre ment kinevezésének, az állampapír-piacon 5 százalékos történelmi zuhanás jelezte a bizalmatlanságot. Azonban Greenspan két hónappal később sikerrel kezelte első válságát, ezzel megszerezte azt a bizalmat, amely aztán egész elnökségén végigkísérte.

EPA
Bush-sal és az utód Ben Bernankéval

A kilencvenes évek ugrásszerű növekedésének motorja a tőzsde hihetetlen mértékű fellendülése volt. Greenspan a jelenséget "irracionális gazdagságnak" nevezte. Ez a kijelentése elegendő volt ahhoz, hogy a Nikkei index 3,2 százalékot zuhanjon egy nap alatt.  A jegybankvezér évekkel később elismerte, hogy nyilatkozataival ő maga is hozzájárult a nem sok valós alappal bíró fellendüléshez, ezért a későbbiekben tartózkodott attól, hogy kijelentéseivel közvetlenül bátorítsa a befektetőket.

Greenspan kijelentései és helyzetértékelései kezdettől fogva sok találgatásra adtak okot - mindenki máshogy magyarázta, hogy hogyan látja  Fed-vezér a helyzetet. A Motley Fool nevű önjelölt gazdasági szakértőcsoport rádióműsorában, egy időben betelefonálós játékot hirdetett "Mit mondott a Fed-főnök?" - címmel, amelyben a hallgatók magyarázhatták a jegybankelnök kommentárjait. Maga Greenspan is tisztában volt azzal, mennyire megosztja az elemzőket kijelentéseivel: "Figyelmeztetnem kell benneteket, ha túl világosan beszélek, azt valószínűleg félre értitek majd." - figyelmeztette az elemzőket még 1988-ban.

Az üzleti világ bizalmát akkor is sikerült megtartania, amikor 2000-ben a kidurrant az addig szárnyaló high-tech üzlet léggömbje. Az újabb gazdasági fellendülés 2005-ben leállni látszik, azonban szakértők szerint az amerikai gazdaság 2006-ban újra fellendül, egyedül az olajárak alakulása ad okot inflációs aggodalomra.

Forrás: MTI
"Ha túl világosan beszélek, azt valószínűleg félre értitek"

Greenspan bírálói szerint olyan területeken is érvényesítette, ahová a jegybankelnöknek eredetileg nem lenne bejárása. A Bush kormány 2001-ben tőle kapott támogatást az adócsökkentéséhez, és a nyugdíjalapok megnyirbálásához. Azzal, hogy Greenspan Bushékat támogatta, maga ellen fordította a demokratákat. Ugyanakkor bírálói azt is a szemére vetik, hogy tanácsaival olyan tőzsdei cégeket támogatott, amelyek később léggömböknek bizonyultak.

Jazz-zenészből Fed-elnök

Alan Greenspan 1926-ben született New Yorkban. Szülei elváltak, anyjával és nagyszüleivel a város Washington Heights nevű negyedébe költözött. Első nagy szenvedélye a baseball volt, de tizenéves korában letette az ütőt, és inkább zenével kezdett foglalkozni. A New York-i Juilliard Schoolban klarinétozni tanult, majd egy szvingcsapattal bejárta az Egyesült Államokat. Ezt követően kezdte el gazdasági tanulmányait a New York-i Egyetemen. Ugyan ott szerezte meg később a doktori fokozatot közgazdaságtanból.

Az '50-'60-as években Greenspan Ayn Rand filozófus-író jóbarátja volt. Rand objektivista világnézete nagy hatással volt a leendő Fed elnökre. Az objektivista világszemlélet egyik alapja a korlátlan kapitalizmus - Greenspan erről több értekezést írt a későbbiekben.

Greenspan 1954-től '74-ig, majd '77-től még tíz évig a Townsend-Greenspan tanácsadócég vezérigazgatója volt. Greenspan először 1974-ben vállalkozott közszereplésre: Gerald Ford elnök gazdasági tanácsadó testületének tagja volt három éven keresztül. A Townsend-Greenspan mellett vezette többek közt a J.P. Morgant, az Aluminum Company of Americat., a General Foodsot, a Mobil Corporationt. Az amerikai jegybank történetében ő az első elnök, akit ötödik ciklusra is kineveztek a Fed élére.

Barsi Szabó Gergely

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK