Budapest a legolcsóbb közép-európai EU-főváros

2006.01.31. 11:41

Érezhetően drágult, de még mindig a legolcsóbb Budapest az új közép-európai EU-tagállamok fővárosai között - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) listájából, amelynek éléről, hosszú évek után először Európa hátrébb szorította az eddig vezető japán nagyvárosokat, köztük a 14 éve első Tokiót.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű, gazdasági elemző háza évente állít össze listát, a vállalati kiküldöttek eligazításához, a világ 130 nagyvárosának, dollárban mért megélhetési költségeiről. Az EIU mindig New Yorkot veszi az összehasonlítás alapjául.

Az EIU kedden kiadott felmérése szerint egy korszak ért véget azzal, hogy 14 év után nem Tokió a világ legdrágább nagyvárosa: a listát most a harmadik helyről előretörő, norvégiai Oslo vezeti 140-es megélhetési költségindexszel, vagyis a New York-inál, dollárban mérve 40 százalékkal magasabb árszinttel. A japán főváros a második helyre került 136 ponttal.

Hátrébb szorult, az eddig megszokott második helyezett Oszaka-Kobe is, ezúttal a negyedik helyre, 130-as megélhetési indexszel. Eddigi helyét, az előző évi 8. helyről feljövő izlandi Reykjavík foglalta el, amely az idei lista legnagyobb mértékben dráguló városa lett: költségindexe a New York-i 100-hoz mérve 135, ami 19 százalékpontos emelkedés a tavalyihoz képest.

Az egy évvel ezelőtt kiadott listán - a font akkori erősödése és a dollár egyidejű, meredek gyengülése miatt - London árai drágultak, New Yorkhoz képest a legjobban: a brit főváros tavalyi indexe 12 ponttal 121-re emelkedett. London valamelyest azóta is tovább drágult 125-re, de ezzel nem lépett feljebb tavalyi hetedik helyéről.

A legdrágább euróövezeti város idén is, a változatlanul negyedik helyezett Párizs, amelynek indexe 127-ről 130-ra emelkedett, de Nyugat-Európa általánosságban is a legdrágább. Az első 30 helyből húszat nyugat-európai, zömmel euróövezeti nagyvárosok foglalnak el. Ebbe a klubba Kelet-Európából csak Moszkva került be: az orosz főváros 98-as indexével a 32-dik helyről a 29-ikre jött fel az idei EIU-listán.

Prága a legdrágább a térségben

A kelet-európai átalakuló gazdaságok, köztük a már uniós taggá vált térségi országok nagyvárosai azonban, szintén érezhetően drágultak az összehasonlító mércén: a 107. Belgrád, a 95. Bukarest , a 82. Kijev, a 63. Varsó, és a térségi legdrágább, 58. Prága (83-as indexszel) relatív megélhetési költségei egyaránt 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkedtek tavaly óta.

A kelet-európai EU-tagországok nagyvárosai közül ugyanakkor - drágulása ellenére - most is Budapest a legolcsóbb a dollárban fizetett kiküldötteknek: 74-es költségindexével - a dél-afrikai Pretoriával és Johannesburggal holtversenyben - a 77. helyre került a tavalyi, 70-es indexszel elfoglalt 81. helyről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK