Nyárra hat százalékkal csökkenhet a tej ára

2006.01.25. 9:18

Miközben az EU-ban a tejtermelés és a fogyasztás növekedésével is számolnak, a hazai tej ára, az év közepére, ismét a tavalyi szintre csökkenhet. A gondot leginkább a támogatási rendszer miatt elszenvedett versenyhátrány okozza.

Magyarországon a tej árában, a következő időszakban stagnálást, majd fokozatos csökkenést tartanak valószínűnek az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának elemzői. Szerintük a kilogrammonkénti (1 liter tej = 1,03 kg) 64 forint feletti árszint előreláthatóan 2006 márciusáig marad jellemző, a nyár közepére ugyanis ismét a tavalyihoz hasonló, 60 forintos árat lehet valószínűsíteni, ami 6,25 százalékos mérséklődés.

A nyers tehéntej termelői árának emelkedése már a múlt év decemberében lelassult, a kilogrammonkénti átlagár, az AKI adatai szerint 64,38 forint volt. A nyárra prognosztizált áron a termelők hosszabb távon biztosan nem tudnak tejet előállítani, még a kvótaalapú támogatással sem - mondta a Napi Gazdaságnak Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Rt. vezérigazgatója. Hozzátette: a támogatás összege egyelőre nem ismert, literenként legalább 4,7 forintra számítanak a gazdálkodók.

A fontosabb tejtermékek hazai feldolgozói értékesítési ára, 2005 decemberében keveset változott, legtöbbjüknél plusz-mínusz 1 százalékon belül maradt a mozgás. Éves szinten azonban tavaly 2-5 százalékkal voltak alacsonyabbak ezek az árak is. Még nagyobb a különbség az EU-csatlakozást megelőző időszak, a 2001-2003 átlagához viszonyítva. Ehhez az időszakhoz képest, a tartós és a dobozos tej ára 15 százalékkal, a trappista sajté 10 százalékkal csökkent - derül ki az AKI piaci információs osztályának legújabb piaci jelentéséből.

Szakértők szerint a hazai gyártók a versenyt élező uniós piacnyitásra túlzott árcsökkentéssel reagáltak, egyebek mellett ennek is következménye az átlagár csökkenése, illetve néhány üzem bezárása. A magyar tejtermékek ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban még mindig drágák: a vaj hazai értékesítési ára például a legmagasabbak közé tartozik Európában, az egyik hazai élelmiszerláncban 25 dekagramm szlovák vaj kerül annyiba, mint 10 deka magyar.

Antal Gábor hangsúlyozza, hogy a szlovákok feltételeivel nem hasonlítható össze a magyar, mivel a ők kisebb mennyiségben, de olcsóbban termelnek - például adókedvezményeket kapnak. A vezérigazgató szerint a problémát az uniós csatlakozás után, nyomott áron a magyar piacra zúduló tejtermékimport okozza, leginkább a hazainál jóval nagyobb mértékben támogatott német, holland tejtermékek növekvő mennyisége.

A probléma gyökere a Magyarország által választott uniós támogatási rendszer - tette hozzá a cégvezető. Nyugat-Európában birtoknagyság, illetve állatállomány szerint kaphatnak támogatást a gazdálkodók, így nem számít, hogy a föld vagy az állatok alapján jutnak hozzá. Magyarországon más a helyzet: csak földalapú támogatást kapnak a gazdálkodók, ezt a támogatást pedig a növénytermesztési ágazat felszívja. Az állattartóknak ugyanakkor nemigen vannak földjeik, így a takarmányt piaci áron kell megvásárolniuk. Ilyen feltételek mellett nem tudnak versenyképes áron termelni.

A világ tejtermelése 2006-ban lassan emelkedik, a növekvő ausztrál termelést az új-zélandi hasonló arányú csökkenése ellensúlyozza. Az Egyesült Államok tejtermelésének növekedési üteme, a múlt évi 3,5 százalékról 2,6 százalékra mérséklődik a várakozások szerint, az EU-ban pedig enyhe emelkedésre számítanak, annak ellenére, hogy tavaly legalább 1,5 millió tonnás tejtöbblet volt. Az utóbbi hónapokban az EU-ban mérséklődött a bővülési ütem, tavaly mennyiségi növekedés leginkább Franciaországban, Németországban és az új tagállamokban volt. Az unióban a tejbeszállítások növekedése nyomán, jórészt sajtot és ivótejet állítottak elő, mert bár a 15 tagországban, a folyadék tej piaca már régóta stagnál, az új tagállamokban van lehetőség a növekedésre.

Hasonló a helyzet a sajtpiacon is: a termelés és a fogyasztás további növekedése valószínűsíthető azután, hogy tavaly a termelés bővülési üteme nagyobb volt, mint a korábbi években. A vajtermelés előreláthatóan kevésbé növekszik majd idén, az EU-ban, a fogyasztói tej és a sajt termelésének prognosztizált bővülése következtében. A múlt évben, összesen 300 ezer tonna vajat sikerült kivinni az unióból, az exportkilátások azonban idén kevésbé kedvezőek. Emiatt ismét az intervenciós készletek növekedésével kell számolni annak ellenére, hogy júliustól az intervenciós ár, további 7 százalékkal csökken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK