Csökken a cukorrépa termelői ára

2006.01.25. 17:04

Elkezdődtek az előkészítő tárgyalások a cukorgyártók és a térségi szövetségek képviselői között a 2006-2007-es cukorrépa-termesztési szerződések megkötésével kapcsolatban. A térségi szövetségek megbízottai a megbeszélésekről folyamatosan tájékoztatják a termelőket.

Kelemen István, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) főtitkára elmondta: tavaly Magyarországon 58 500 hektáron termesztettek cukorrépát. Az idén várhatóan ez a terület 52 000 hektár körül mozog. A csökkenés okaként a főtitkár a múlt évi kimagasló terméshozamokat jelölte meg. Egy hektárról mintegy 60 tonnányi cukorrépát takarítottak be, így a jelentős többlet miatt az idei kvótamennyiséget meg kellett kurtítani.

A főtitkár szerint az idén várhatóan nem ismétlődik meg a múlt évi kimagasló terméseredmény, ám egy jó átlagos időjárás esetén is 50 tonnán felül lesz az egy hektárra vetített termésmennyiség.

Kelemen István emlékeztetett arra, hogy az idei év második felében életbe lép az unió új cukorrendtartása, amely fokozatos termeléscsökkentést irányoz elő. Ennek tudható be az is, hogy várhatóan a cukorrépa ára jelentős mértékben csökken 2006-ban.

A múlt évben a cukorrépa-termesztők egy tonna cukorrépáért átlagosan valamivel több mint 11 000 forintot kaptak, idén viszont csak mintegy 7500 forintra számíthatnak tonnánként. Az Európai Unió minimumára 32,9 euró tonnánként. A szakember szerint Magyarországon a cukorrépa-termesztés a jelenlegi kalkulációk szerint 29 eurós tonnánkénti árig kifizetődő a termelőknek.

Az EU cukorrendtartási reformja eredményeként várhatóan tovább csökken a jelenlegi termőterület. Kelemen István számításai szerint Magyarországon 40 ezer hektárra csökken a cukorrépa vetésterülete a belátható jövőben. A szakember szerint az ország évi 320 ezer tonnás cukorszükséglete a szóban forgó területről is biztosítható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK