A brit gazdaság lelassult az év végén

2006.01.25. 13:08

Nagy-Britannia évi átlagos GDP-növekedése 1,8 százalékra, tizenhárom éves mélypontra lassult a 2004-es 3,2 százalékos ütemről, a harmadik negyedévben - sok év után először - már alig haladta meg az euróövezeti ütemet. Ez arra vall, hogy a Bank of England semmiképpen sem követheti az EKB decemberi kamatemelését.

Az ország hazai összterméke a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal bővült a harmadik negyedhez képest, és 1,7 százalékkal volt nagyobb, mint a 2004-es utolsó negyedévben, közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán előzetes becslésként.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter decemberben 1,75 százalékra csökkentette a tavalyi egész évi GDP-növekedés hivatalos előrejelzését, erre az évre pedig 2,0-2,5 százalékot jósolt. A tavalyi költségvetést eredetileg 3,0-3,5 százalékos várakozásra alapozták, az idei tervben eredetileg 2,5-3,0 százalékos növekedési várakozás szerepelt.

Az éves összehasonlítású gazdasági növekedés a legkisebb volt 1993 első negyedéve óta, vagyis azóta, hogy a brit gazdaság éppen csak túljutott egy nagy visszaesésen, amely az 1992. őszi valutaválsággal tetőzött.

A romlás és a gyengélkedés, csakúgy, mint az euróövezetben, Nagy-Britanniában is folyamatos volt, de a növekedés üteme a harmadik negyedév előtt még jócskán meghaladta az európai konkurenciáét. A harmadik negyedévben azonban az euróövezetben 1,6 százalékos GDP-növekedés volt az egy évvel azelőttihez képest.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK