Elfogadta az EU a konvergenciaprogramot

2006.01.24. 12:07

Jóváhagyták az EU-pénzügyminiszterek a bizottsági értékeléseket az uniós taországok konvergenciaprogramjairól. A bizottság Magyarországtól szeptemberig kiegészítést kért a konvergenciaprogramhoz, amely konkrét intézkedéseket tartalmaz a költségvetési deficit visszaszorítására.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden az Európai Bizottság értékeléseit öt állam, köztük Magyarország euróövezeti felkészülésének programjáról - jelezték diplomáciai forrásból Brüsszelben.

Az Európai Bizottság két héttel ezelőtt kiadott értékelésében jelezte: konkrét és szerkezeti jellegű intézkedéseket, "a program költségvetési stratégiájának részletezését" tartalmazó programkiegészítést vár Magyarországtól szeptember elsejéig. Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos akkor kifejtette: a bizottság elégedett a programban szereplő célkitűzésekkel, de a Brüsszelbe eljuttatott dokumentumból számos részlet hiányzik. Kijelentette: a szeptemberben beadandó új változat "az igazi program" kell, hogy legyen.

A miniszterek állítólag lényegében változtatás nélkül értettek egyet a bizottsági véleménnyel, amely szerint a decemberben benyújtott, frissített magyar program "többéves keretet tartalmaz arra, hogy a túlzott deficit 2008-ra korrigálható legyen", bár "a tervezettnél rosszabb államháztartási kimenetel valószínű". Lényegi vita a témában e forrás szerint Brüsszelben nem zajlott.

A többi országgal kapcsolatban a bizottság - szintén elfogadott értékelésében - megállapította, hogy Finnország, Dánia és Svédország az államháztartásukra vonatkozó, megfelelő középtávú célkitűzések megőrzésével teljesítik az átdolgozott európai stabilitási és növekedési paktum követelményeit, Szlovákia és Csehország pedig az uniós ajánlásoknak megfelelően úton van túlzott hiánya kiigazítása felé 2007-re, illetve 2008-ra. Nagy-Britanniától a miniszterek azt várják, hogy legkésőbb jövőre az előírt határ, a bruttó jövedelem 3 százaléka alá szorítja hiányát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK