Olaszországban is lejjebb csavarják a gázt

2006.01.24. 13:33

A gázzal való takarékoskodásra szólította fel az olasz ipari miniszter a lakosságot és arra készülnek, hogy a közintézményekben 18 fokra csökkentik a fűtést. Lengyelországban szerdától tovább korlátozzák a cégek gázfogyasztását. A magyar gázrendszer eddig ki tudta szolgálni a fogyasztói igényeket.

Az olasz ipari miniszter kedden arra kérte a lakosságot és a cégeket, hogy egy-két fokkal csavarják le a fűtést. Claudio Scajola egyúttal jelezte: néhány napon belül kormányhatározatot hoznak arra, hogy a közintézményekben 20 fokról 18-ra csökkentsék a fűtést. Ezzel tíz millió köbméterrel csökkenthető a gázfogyasztás. Kivételt csak a kórházak, idősotthonok, iskolák és óvodák képeznek.

Olaszország naponta 400 millió köbméter földgázt importál, és az európai országok közül a legnagyobb arányban használ gázt az áramtermeléshez. A Gazprom évente 24 milliárd köbméter földgázt szállít Olaszországnak, a szükséglet egyharmadát.  

Olaszország a gáztartalékból pótolja a kieső orosz gázszállításokat, közölték az Eni gázipari konszernnél kedden. Tájékoztatásuk szerint már hetedik napja érkezik kevesebb földgáz a szükségesnél: hétfőre például 74 millió köbmétert vártak a Gazpromtól, de 4 millió köbméterrel kevesebb érkezett, kedden 8,1 százalékkal marad el a szállítás az igényelttől

Az olasz gazdasági miniszter kedden úgy vélekedett, hogy az orosz gázszállítások csökkenése európai méretű probléma, amelynek csak európai megoldása lehet. Ezért Olaszország dokumentumot készül a Hetek és az uniós pénzügyminiszterek elé terjeszteni a jelenlegi energiaválságról.

A miniszter hangsúlyozta: nem lát alternatívát a nukleáris energián kívül, meggyőződése, hogy az atomenergia használata egyike az energiahelyzet alapvető megoldásainak. Olaszországban az 1986-os csernobili katasztrófa nyomán tiltották be a nukleáris energia felhasználását.

Fotó: EPA
Lenegyelországban szerdától tovább korlátozzák a cégek gázfogyastását

A lengyel kormány már kedden korlátozásokat hagyott jóvá nemzeti gáztársaság, a PGNiG ügyfeleinél. A korlátozások szerdától kezdődően február 15-ig tartanak, és az érintett vállalatok listáját szerdán teszik közzé.

A PGNiG vasárnaptól már csökkentette gázszállításait a fő lengyel vegyi üzemek és műtrágyagyártók számára. A drozdowicei vezetékkapcsolati pontnál hétfőn az érkező orosz gázmennyiség 36 százalékkal volt alacsonyabb a szerződéses mennyiségnél. Ez Lengyelország napi fogyasztásának a 8 százaléka.

Lengyelország gázszükségletének 70 százalékát importálja, ez évente 9 milliárd köbméter. Az importgáz nagy része Oroszországból érkezik, a Gazpromtól, kisebb mennyiség Közép-Ázsiából és Norvégiából.A mínusz 30 fokos hőmérséklet nyomán a napi lengyel gázfogyasztás 61 millió köbméteres rekordot ért el, az ipar számára bevezetett korlátozások ellenére.

Közben kiéleződött a gázvita Oroszország és Ukrajna között, miután egy moszkvai lap kedden idézte az orosz Gazprom alelnökének tévényilatkozatát, amelyben az ukrán partner Naftohazt okolta azért, hogy az európai fogyasztóknak nem jut elég Ukrajnán áthaladó orosz gáz. A Vremja Novosztyej idézte Alekszandr Medvegyevet, aki szerint a Gazprom az utóbbi napokban napi 35 millió köbméterrel több gázt pumpált az ukrajnai csőrendszerbe, s ha ez mind átment volna (Ukrajnán), akkor a nyugati vásárlók igényei teljesültek volna.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK