Kisebb a vártnál a lengyel deficit

2006.01.23. 12:55

A lengyel központi költségvetés hiánya tavaly 28,56 milliárd zloty volt, 81,6 százaléka a költségvetési törvényben rögzített 35 milliárd zlotys korlátnak - jelentették be a lengyel pénzügyminisztériumban hétfőn.

Az elemzők átlagosan 29,7 milliárdra számítottak, a minisztériumban korábban 29-30 milliárd zlotyt jósoltak. November végén az időarányos cél 63,4 százalékánál tartott a tizenegy havi hiány.

A bevétel 102,9 százaléka, míg a kiadás 99,4 százaléka volt tervezettnek. A társasági nyereségadóból befolyt bevételek 7,2 százalékkal haladták meg a várakozásokat, míg a privatizációs bevétel mindössze 67,9 százaléka volt a tervezettnek.

A tavaly novemberben bizalmat kapott új lengyel kormányfő hivatalba lépésekor hitet tett amellett, hogy a költségvetési hiány az idén nem fogja átlépni a 30 milliárd zlotyt (7,4 milliárd euró). Az előző kormány 32,6 milliárd zlotys hiányt tervezett erre az évre, melynek további 1-2 milliárd zlotys növeléséről is szó esett évközben.

Az új pénzügyminiszter a január eleji, első sajtóértekezletén azt mondta, hogy a közkiadások szigorú ellenőrzését és a munkanélküliség csökkentése érdekében egyes adók csökkentését, az adórendszer egyszerűsítését tekinti fő céljának. Hozzátette: támogatja az euró bevezetését, amilyen gyorsan lehetséges, de csak akkor, ha a lengyel gazdaság már kész erre.

A BNP Paribas feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint a lengyel kormánypárt gazdaságpolitikája egyelőre "egyszerűen összefoglalható: 2013 előtt nincs euró, az ESA95 alapon számolt államháztartási hiány 2009-ig a GDP-érték 4,0-4,5 százalékára emelkedik". Az, hogy az új államfő 2010-re népszavazást akar kiírni az euró bevezetéséről, a közös valuta meghonosításának legkorábbi "technikai" dátumát 2013-ig tolja ki, hiszen Lengyelországnak előbb két évre kötelezően be kell lépnie az ERM-II. átváltási mechanizmusba, ennek azonban a referendum előtt nem lenne értelme.

KAPCSOLÓDÓ CIKK