Állami mentőövet kap a Transelektro

2006.01.23. 7:35

Egymilliárdos gyorssegélyt ad a Transelektrónak az állam az Eximbank Rt.-n keresztül - jelentette be pénteken Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, miután tárgyalt a vállalat elnök-tulajdonosával, Székely Péterrel.

 

Az Eximbank Rt. megvásárolja a csoport követeléseinek egy részét. A gazdasági tárca megvizsgálja, milyen további tőke- és hitelnyújtással segíthet a bajba jutott vállalatnak, de várhatóan a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. ad majd friss tőkét. A társaságnak a további működéshez, mintegy 5 milliárd forint azonnali tőkeinjekcióra lenne szüksége. A miniszter emellett felkérte az ITDH-t, hogy kutasson fel új piacokat a Transelektro termékeinek - számol be a Napi Gazdaság.

Az állam már eddig is 22 milliárd forinttal van benne a csoportban, ebből 11 milliárd forint exporthitel, ezért a kormánynak érdeke a Transelektro megmentése - véli a gazdasági miniszter.

A reorganizációra a hitelező bankoknak is áldásukat kell még adniuk. A pénzintézetek ma tárgyalnak arról, mit kérnek az átütemezésért cserébe. A bankok egyébként, várhatóan a csoport ingatlanvagyonát szeretnék biztosítékként, ám a Transelektro tulajdonosai csak az ingatlanokra felvett jelzálogkölcsönnel akarják friss tőkéhez juttatni a céget. A friss likviditás mellett készül egy reorganizációs és egy szanálási terv is, amely a hosszú távú nyereségességet biztosítaná.

A csoport élére válságmenedzsmentet neveznek ki, amelynek feladata a fizetésképtelenség megszüntetése mellett, a hosszú távú stratégia kidolgozása és a vállalati struktúra átalakítása, átláthatóbbá tétele. A reorganizáció egyes üzletágak átszervezésével és összevonásával, üzemek bezárásával és dolgozók elbocsátásával jár. A jelenlegi vezetés beleegyezett abba is, hogy nagyobb beleszólást enged a hitelezőknek, s készek új befektetőket is bevonni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK